Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделските производители блокираха Е-79 край Видин за час

| обновено на 31.03.23 в 14:20
3
Снимка: Радио ВИДИН

Земеделски производители блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин. Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.

След срещата при президента, където стана ясно, че ще бъде изпратено общо писмо до Европейската комисия с искане за промяна на регламента за безмитен внос на украинско зърно, земеделците се надяват на бързи решения. На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там. 

Петьо Петров, зърнопроизводител от Видин:

"Надявам се да измислят някакви такива по-адекватни действия, за да опразним хамбарите и да се подготвим за новата кампания, защото няма време, просто трябва да се действа."

Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.

"Най-доброто решение за нас може би е спиране на всякакъв внос на зърно в продължение на два-три месеца, докато ние реализираме нашата продукция."

Александър Александров от Видинския съюз на зърнопроизводителите:

"Имаме надежда, защото Европа ни чу. Даже тук в момента има румънска телевизия, румънски колеги има при нас. Те, както знаете на 7 април ще излязат на протести, ние също ще ги подкрепим. Шест държави до момента са в протестна готовност, казано грубо, защото тук не говорим само за пари, тук говорим за регламенти и правила. Защото в крайна сметка регламентът го има за безмитен внос на украинско зърно, но липсват правилата, които да ограничат закупуването на украинско зърно на нашите пазари."

Последният от обявените тридневни протести край Видин се проведе преди обед. 


Галерия

Вижте още

Снимката на 28 септември 2023 година

Ден на отворените врати  се проведе в Административния съд във Видин.  В инициативата, посветена на Международния ден на правото да знам, участваха дванадесетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, водени от преподавателя Ваня Симеонова.  Единайсет са кандидатите за кмет на община Видин , регистрирани в Общинската..

публикувано на 28.09.23 в 18:05

Кула ще получи повече средства за капиталови разходи

Повече средства за капиталови разходи ще получи през 2023 година община Кула . Това стана ясно при гласуването на Бюджет 2023 в Общинския съвет. Информация за предвидените средства изнесе кметът Владимир Владимиров :  "Към капиталовите разходи целеви средства са дошли в размер 61 700 лева, които са повече от тези, които сме ги разчели май месец,..

публикувано на 28.09.23 в 17:03

Откриха католически параклис в Чипровци

Нов католически параклис беше отрит в Чипровци . Сред гостите бе и посланичката на Италия в България Джузепина Дзара. Изграждането на параклис в Чипровци стартира преди 5 години. Той е построен с дарения от спонсори и местната община. Намира се в близост до основите на някогашната католическа катедрала „Възнесение на Дева Мария“ и..

публикувано на 28.09.23 в 16:44

Ученици научиха за работата на административните съдии във Видин

Ден на отворените врати се проведе в Административния съд във Видин . В инициативата, посветена на Международния ден на правото да знам, участваха дванадесетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, водени от преподавателя Ваня Симеонова. Учениците се запознаха с дейността на съда и с по-характерните дела, които..

публикувано на 28.09.23 в 16:00

Детски градини получават пари за иновации

Над 800 000 лева ще получат през тази учебна година детските градини за иновации по Националната програма „Хубаво е в детската градина". С решение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков бюджетът на програмата е увеличен двойно, за да се подкрепят повече детски заведения, съобщават от Министерството. Детските градини ще получат..

публикувано на 28.09.23 в 15:51

Приеха окончателния вариант на Областната здравна карта на област Видин

Болничните легла - 310 броя (в МБАЛ „Св. Петка“ - гр. Видин и МБАЛ „Проф. д-р Г. Златарски“ ЕООД – гр. Белоградчик), изцяло покриват медицинските нужди на населението в област Видин . Това са информирали от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) по време на  второто заседание  на Комисията за изработване на Областна здравна карта на област Видин,..

публикувано на 28.09.23 в 15:27
Пета международна конференция

Международна конференция събра изследователи и архивисти във Видин

Днес и утре Видин е домакин на Петата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)" . В продължение на два дни учени, изследователи и архивисти от България и Сърбия ще представят научни доклади по интересни теми.  Директорът на Държавния архив във Видин Светлана Кръстева..

публикувано на 28.09.23 в 15:02