Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 25 май 2023 година

Снимка: Жоро Александров

Работници и служители на Националния осигурителен институт (НОИ) във Враца и Монтана протестираха, като по този начин подкрепиха исканията на ведомството на национално ниво за увеличение на заплатите с минимум 30% от 1 януари 2023 година. Част от служителите на НОИ във Видин са се включили в предварително събраната подписка, но днес никой не е участвал в протестните действия, съобщиха от териториалното поделение в крайдунавския град.


Проекти за 12,5 милиона лева са договорени в област Видин от началото на 2023 година, отчитат от Областния информационен център във Видин. Договорени са 42 проекта на 37 бенефициента от публичния и частния сектор от региона. Общата стойност на проектите е 12 588 801 лева, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 630 338 лева.


Проектни предложения на 15 жилищни сгради в Монтана са одобрени от общината за саниране с европейски средства по Програмата за възстановяване и устойчивост. Кметът на Монтана Златко Живков подписа с председателите на сдруженията договори. 


На Спасовден посрещнаха мощите на свети Пантелеймон в Белоградчик и в село Праужда, съобщават от Община Белоградчик. Храм "Св. Възнесение Господне" в село Праужда отбеляза своя храмов празник. За празника бяха донесени частица от мощите на свети великомъченик Пантелеймон от едноименния манастир в местността Патлейна край Велики Преслав. По-рано през деня мощите бяха изложени за поклонение и в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик, където бе отслужена и света литургия.


На Спасовден се отбелязва празникът на автомобилистите. Той се чества от 1913 година, когато първата шофьорска организация в България приема Спасовден за свой празник. 


Мотоклуб "Монтана МС" отбелязва 25 години от своето създаване с юбилеен Национален мотосъбор. Той ще се проведен от 26 до 28 май в комплекс "Пъстрина" край Монтана. Откриването е в 18.00 часа, в петък


За поредна година Община Оряхово, Народно читалище "Надежда" и Танцов клуб "Жива вода" организират Фолклорен фестивал "Корена на стария орех - Оряхово 2023". На фестивалната сцена ще се изявят танцови и певчески състави от редица градове и села в Северозапада, както и групи от страната. За всеки от участниците в проявата е предвиден и подарък. Фестивалът ще се проведе на 3 юни в парк „Щурците“, с начало 16:00 часа.


С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън утре ще бъде открито тазгодишното издание на "Ботеви дни" във Враца. Церемонията ще се проведе на 26 май /петък/ от 18:00 часа на централния площад, съобщиха от общинската управа. 


Участъкът от Е-79 от пътен възел "Мездра" до село Лютидол предстои да бъде затворен за движение, съобщават от Община Мездра. Това се налага във връзка с изпълнението на строителните дейности на обект „Модернизация на участък от път 1-1 (Е-79) „Мездра - Ботевград“ ЛОТ2 от км 161+367 до км 174+800“.

По публикацията работи: Соня Валериева
Вижте още

Юбилейна изложба на Кирил Буюклийски откриват във Враца

Юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Кирил Буюклийски ще бъде открита в Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца. В голямата зала ще могат да се видят негови живописни произведения, както и карикатури, каза за Радио Видин завеждащият галерията Христо Божков : "Тук, в предверието на голямата зала на Художествената галерия..

обновено на 05.06.23 в 08:32

Възможностите за еврофинансиране представят във Враца

Екипът на Областния информационен център във Враца започва от утре информационен цикъл от срещи по общините от областта на тема: „Актуални и предстоящи процедури за финансиране на проекти със средства от ЕСИФ". Първата среща ще се състои на 6 юни в община Криводол. Посетителите на срещите  ще научат за актуални процедури по ОП „Иновации и..

публикувано на 05.06.23 в 08:30

Приеха отчетите на врачанските читалища

Единодушно приеха отчетите на читалищата на територията на община Враца. Това стана на заседание на общинския съвет, а в подкрепа на решението гласуваха 34 сенатори. През април, на предишното заседание, точката отпадна от дневния ред, тъй като не е обсъждана в постоянната комисия. Преди вота се изказа председателят на постоянната комисия към съвета..

публикувано на 05.06.23 в 08:10

Монтана посреща гости от осем държави за празника Свети Дух

Денят на Свети Дух днес, 5 юни, за пореден път ще събере хора от близо и далеч в Монтана.  Очакват се гости от Сърбия, Румъния, Северна Македония, Словения, Полша, Италия, Аржентина, Исландия и Киргизстан. Дипломати ще гостуват на деня на Свети Дух в Монтана. Те са посланикът на Сърбия Желко Йович и посланикът на Аржентина  Алфредо Нестор Атанасоф...

публикувано на 05.06.23 в 08:00

Православният свят чества празника на Светия Дух

Православният свят чества празника на Светия Дух.  Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, с което те се променили и одухотворили.  "Празнуваме едно от лицата на Света Троица – Свети Дух, равен по чест с Бог Отец и с Бог Син" , обясни врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 05.06.23 в 07:56

Частично бедствено положение обявиха в община Георги Дамяново

Почти всички села на територията на община Георги Дамяново са пострадали от падналите обилни валежи тази нощ. Десетки са наводнените къщи, има свлачища, каза кметът Нина Петкова . Между 90 и 100 литра на квадратен метър са паднали тази нощ, но благодарение на помощта от областно пътно управление, пожарната и местни земеделски фирми няма..

публикувано на 04.06.23 в 17:30

Киноложка изложба "Българско овчарско куче" се проведе в Монтана

Над 80 кучета от страната взеха участие в киноложката изложба „Българско овчарско куче" в Монтана, която се провежда традиционно за празника на Монтана – „Свети Дух".  „За 22-ри път сме заедно тук и то благодарение на община Монтана и кметът Златко Живков. Благодаря на участниците в изложбата. Нашите изложби се развиват всяка година..

публикувано на 04.06.23 в 17:18