Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 27 август 2023 година

25
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Последна неделя на август. Приключваме и този месец от годината. Идва края на лятото. А пък поредният "Неделник" вече е при вас.

Ще си поговорим за средновековният фестивал "Бъдинъ" във Видин. 

Фотоизложба събира спомените за потопени села в България. Много снимки, включително и направени от птичи поглед, на обезлюдени села, послужили като терен за строежа на някой от язовирите в България, представя изложбата "Потопеното наследство". Подготвена е от учени-етнолози.

Отиваме и в Оряхово, където завършиха Панаирните дни. За празниците разказва Илиян Тодоров от общината.

На 22 август отбелязяхме Световния ден на фолклора. Празникът се празнува от 2018 година по самодейност на Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, за да се разпространяват обичайните детайли от фолклора на страните по света, както и да се насърчи тяхното запазване. В петък ви срещнах с двама любители на фолклора под всякаква една негова форма. Това са членовете на Танциова формация "Игривите опинки" - Каталина Иванова и Христо Христов. 

Малко повече от седмица ни дели от старта 10- то юбилейно издание на най-дългия веломаршут у нас "Дунав ултра". Трасето е от над 700 километра започва от Видин и завършва в Дуранкулак, най-северната точка по нашето Черноморие. 150 участника от 7 страни вече са заявили ечастие в това вело - приключение. Целта е да се популяризира велотуризма по поречието на Дунав, разказа организаторът Борис Бегъмов.
И Дедо Скръц ще ни готви. 

Бъдете с "Неделник".

Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00