Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 18 септември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Във Видин десетки земеделски производители се включиха в проведения днес национален протест, като в продължение на близо три часа блокираха движението и в двете платна на пътя за граничния пункт при Дунав мост 2. Протестните действия са срещу решението на Народното събрание за вдигане на ветото за внос на зърно и други продукти от Украйна


Недоволни земеделци от област Монтана излязоха на протест срещу вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Над 150 трактора се събраха на улица „Диана”. 


Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където беше изкарана цялата агротехника от района. 


Дългове изправиха пред затваряне болницата в Белоградчик. Милион и 300 хиляди лева са задълженията на лечебното заведение, част от които трябваше да бъдат изплатени спешно. До утре е срокът, в който болницата да се разплати с доставчика на лекарства за болничната аптека. Наложен е и запор на сметките. В Белоградчик днес намериха спешно решение, за да спасят от затваряне местната болница, но то е временно, тъй като на лечебното заведение хронично не достигат средства.


Общо 3396 семейства с деца от област Видин ще получат еднократна добавка от 148,35 лева, за да плащат повишените разходи за ток. Помощта е заложена по проект за уязвими домакинства "SAVE", който предвижда средствата да бъдат изплатени на над 320 000 семейства в страната. 


Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри искането на кмета на община Враца Калин Каменов за отпускане на средства в размер на 1 500 000 лв., с които да продължи ремонтът на пътя между селата Чирен и Девене, съобщиха от местната управа. Преди година държавата осигури 50% от необходимата сума за обновяването на пътния участък.


Гражданската структура "Справедливост за Видин" подписа споразумение за участие в местните избори и издигането на общ кандидат за кмет на община Видин, листа за общински съветници и кандидати за кметове на кметства. Новосформираната коалиция, в която се включват ЛЕВИЦАТА!, Политическо Движение Социалдемократи, МИР, Български социалдемократи и Български възход е единствената лява алтернатива в област Видин


Кметът на Враца Калин Каменов и директорът на Младежкия дом Георги Врабчев откриха днес обновените зали на Бялата къща на младите хора в града. Пространствата за култура са обновени със 780 060 лева по проект „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.


На площад "Жеравица" под колонада от шатри се събраха писатели и читатели за първия празник на книгата в Монтана, съобщават от Общината. Организатори са  Димитър Петров и Дебора Петкова от Съюза на младите писатели. Инициативата се подкрепя от Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и още шест спонсори, между които и издателство.


С празнично шествие по улица "22 септември" в Монтана ще започне честването на Деня на независимостта, съобщават от Общината.По публикацията работи: Теодора Макавеева
Вижте още

Снимката на 28 септември 2023 година

Ден на отворените врати  се проведе в Административния съд във Видин.  В инициативата, посветена на Международния ден на правото да знам, участваха дванадесетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, водени от преподавателя Ваня Симеонова.  Единайсет са кандидатите за кмет на община Видин , регистрирани в Общинската..

публикувано на 28.09.23 в 18:05

Кула ще получи повече средства за капиталови разходи

Повече средства за капиталови разходи ще получи през 2023 година община Кула . Това стана ясно при гласуването на Бюджет 2023 в Общинския съвет. Информация за предвидените средства изнесе кметът Владимир Владимиров :  "Към капиталовите разходи целеви средства са дошли в размер 61 700 лева, които са повече от тези, които сме ги разчели май месец,..

публикувано на 28.09.23 в 17:03

Откриха католически параклис в Чипровци

Нов католически параклис беше отрит в Чипровци . Сред гостите бе и посланичката на Италия в България Джузепина Дзара. Изграждането на параклис в Чипровци стартира преди 5 години. Той е построен с дарения от спонсори и местната община. Намира се в близост до основите на някогашната католическа катедрала „Възнесение на Дева Мария“ и..

публикувано на 28.09.23 в 16:44

Ученици научиха за работата на административните съдии във Видин

Ден на отворените врати се проведе в Административния съд във Видин . В инициативата, посветена на Международния ден на правото да знам, участваха дванадесетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, водени от преподавателя Ваня Симеонова. Учениците се запознаха с дейността на съда и с по-характерните дела, които..

публикувано на 28.09.23 в 16:00

Детски градини получават пари за иновации

Над 800 000 лева ще получат през тази учебна година детските градини за иновации по Националната програма „Хубаво е в детската градина". С решение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков бюджетът на програмата е увеличен двойно, за да се подкрепят повече детски заведения, съобщават от Министерството. Детските градини ще получат..

публикувано на 28.09.23 в 15:51

Приеха окончателния вариант на Областната здравна карта на област Видин

Болничните легла - 310 броя (в МБАЛ „Св. Петка“ - гр. Видин и МБАЛ „Проф. д-р Г. Златарски“ ЕООД – гр. Белоградчик), изцяло покриват медицинските нужди на населението в област Видин . Това са информирали от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) по време на  второто заседание  на Комисията за изработване на Областна здравна карта на област Видин,..

публикувано на 28.09.23 в 15:27
Пета международна конференция

Международна конференция събра изследователи и архивисти във Видин

Днес и утре Видин е домакин на Петата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)" . В продължение на два дни учени, изследователи и архивисти от България и Сърбия ще представят научни доклади по интересни теми.  Директорът на Държавния архив във Видин Светлана Кръстева..

публикувано на 28.09.23 в 15:02