Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 февруари 2024 година

Снимка: Ива Антонова

По повод Международния ден на редките болести пред болницата във Враца бяха пуснати в небето 200 разноцветни балона. В инициативата се включиха студенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София. 


Предстои основен ремонт на близо 53 километра от пътя Добри дол - Лом - Горни Цибър на територията на област Монтана, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ще бъде изграден и обходен път на Оряхово като нов участък от второкласния път. Той ще е с дължина близо 9 км. Предложението е представено от експерти на пътната агенция на проведеното в Лом обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие за общините Лом, Димово и Оряхово. В концепцията са включени инфраструктурни, социални и културно-исторически проекти на стойност 171 милиона лева безвъзмездна финансова помощ.


Срокът за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“ е удължен до 17:00 часа на 28 март 2024 г., включително. Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят. Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, както досега като напомняме, че към тях трябва да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. След това общините трябва да подадат окомплектованите документи за всяка сграда в ИСУН до 28 март.


Започна асфалтирането на улици в малките населени места на територията на община Видин, съобщиха от общинската администрация. Ремонт на пътната настилка към момента е извършен в селата Покрайна, Гомотарци, Кошава, Новоселци и Иново. Средствата за дейностите са от заложените капиталови разходи за 2023 година.


Във Видин граждани протестираха пред сградата на Общината с искане за намаляване на размера на местните данъци и такси. Петиция с искането ще бъде внесена в общината. На Общинския съвет ще бъде даден 10-дневен срок да намали размера на местните данъци и такси,  противен случай протестите ще продължат, каза инициаторът Иларион Дочев. Според общинския съветник Генади Велков, който при промяната на нормативната уредба беше председател на Общинския съвет, нарушения няма.


Кметът на Враца Калин Каменов влезе в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). С мнозинство от близо 95 % от присъстващите делегати - гласували „За“ 355 от 377, Каменов бе избран за член на Управителния съвет на НСОРБ. Това е третият мандат на врачанския кмет като член на ръководния орган.


Висящите кабели от уличната разпределителната мрежа на Монтана ще бъдат изпънати, а тези, които не се използват ще бъдат премахнати. За това се споразумяха кметът Златко Живков и представителите на „Електроразпределителни мрежи Запад“ (ЕРМ Запад) и още 7 оператора на територията на общината, съобщават от общинската администрация.


Отнемането на шофьорска книжка в чужбина да важи за всички страни в Европейския съюз. Това предвиждат гласуваните на първо четене в Европейския парламент промени за безопасността по пътищата. Сред пътните нарушения, които биха довели до отнемане на свидетелството за управление са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под въздействие на наркотици и всяко друго нарушение, предизвикало смърт и тежко нараняване. Близо 45% от нарушенията, които се извършват зад граница, остават ненаказани, което е и причина за безразсъдно шофиране за много хора.


Върховният административен съд касира изборите във врачанското село Лиляче. Така вотът от есента ще бъде повторен, това пише в решението на магистратите от 27 февруари. Така висшите съдии потвърдиха решението на колегите си от административния съд във Враца от средата за декември м.г. Решението на ВАС означава, че изборът на Росен Петков за кмет на населеното място е признат за недействителен.


На 148 бедни от област Монтана, отказали да положат общественополезен труд, са им спрени социалните помощи през миналата година, съобщават от Регионална дирекция „Социално подпомагане“. Общо 2215 лица и семейства от област Монтана са подпомогнати с месечни социални помощи през миналата година. 


Утре (01.03.2023 г.) от 13:00 часа до края на работния ден ще бъде извършена профилактика и ремонтни дейности на главното електрическо табло на Община Видин. Поради тази причина ще бъде прекъснато електрозахранването на цялата административна сграда (включително Информационния център и отдел „Местни данъци и такси“), съобщават от общинската администрация.


Общоградско тържество по повод Националния празник на Република България ще се състои в Мездра. С него ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. То ще се състои на 3 март 2024 г. (неделя) от 9:15 часа на площад „България“. В Берковица пък факелно шествие, музикално-поетичен спектакъл и караул са акцент в програмата, с която се готвят да отбележат 3 март. Проявите за Националния празник ще са в два дни, като започват на 2 март от 18:45 ч. на Лесопарк "Калето". В мездренското село Царевец също са приготвили празнична програма, с която ще отбележат Националния празник - 3 март.


На Баба Марта, 1 март, Народно читалище "Просвета-1882" в Кула е подготвило много изненади за обитателите на Дома за стари хора "Св. Василий Велики" в града. С фолклорна програма и пролетен рецитал деца от Танцов състав "Кулченче" към културното средище, с корепетитор Владислав Перов, ще изненадат домуващите. 


Десетки са местата във Видин, откъдето могат да се закупят различни видове мартеници, но преди да го направим, ние, като потребители, трябва да се убедим, че традиционните украшения са безопасни за нас и близките ни. Повечето хора не обръщат внимание на детайлите, търсят нещо конкретно, нещо бюджетно, но почти никога не преценяват риска. А такъв, оказа се, че има. За това предупреди Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите".


Младежкият дом във Враца вече разполага с модерна зала. Новината съобщи заместник-кметът на общината Александър Владимиров, според когото строително-ремонтните дейности по цялостното обновяване на залата на Младежкия дом са във финална фаза. Обновяването на залата във връзка с нуждите на "Младежки център – Враца" ще позволи част на клубовете му да реализират по-добре своята дейност.


По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00