Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 март 2024 година

Снимка: Радио Видин
Финалната фаза на общинския кръг на Ученическите игри по футбол за учебната 2023 - 2024 г. се проведе във Видин днес, 18 март. Победител в групата на юношите (XI-XII клас) стана отборът на  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ППМГ "Екзарх Антим I" зае второто място, на трето място се подредиха учениците от СУ "П.Р. Славейков" в града. Заместник-кметът Борислава Борисова раздаде отличията.


Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, посочен от ГЕРБ-СДС.  В президентството тя беше придружена от Теменужка Петкова, Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева, както и Николай Денков и Кирил Петков. "Приемам мандата с чувство за отговорност", заяви Габриел и допълни, че преговорите с партньорите ще продължат в следващите 24 часа. Срокът за съставяне на кабинет е 7-дневен. Преди връчването на мандата неофициално бе разпространен списък на министрите, за който са се договорили двете коалиции. По неофициална информация документът, подписан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ включва и поименен състав на Министерския съвет.


Започване на процедура за поемане на нов дългосрочен общински дълг одобриха мнозинството от общинските съветници във Видин. 


Започване на процедура за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният градеж на закрит плувен басейн, гласуваха мнозинството от общинските съветници във Видин. Въпросът какво да се случи с този терен неведнъж е обсъждан в предходния Общински съвет, като тогава намеренията на общинското ръководство теренът да бъде разделен на два поземлени имота с различно предназначение - "за общински пазар" и "за обществено обслужване", не срещна подкрепа и беше отхвърлян.


От днес до петък в областната болница в Монтана се организира седмица на отворените врати за борба с туберкулозата. Така Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" продължава дългогодишните усилия за превенция на това заболяване, в изпълнение на "Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021-2025г.". 


Седмица на отворените врати за безплатно консултиране и изследване за туберкулоза започва в Отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка" във Видин. Инициативата е по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март. Това е датата, на която през 1882 година д-р Роберт Кох открива причинителя на заболяването. 


Районните съдилища във Враца с отчет за миналата година. На територията на Врачански съдебен окръг работят пет районни съдилища в градовете Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра и Оряхово. През годината правосъдие в тях са осъществявали 33 районни съдии. През 2023г. в районните съдилища от съдебния район на Окръжен съд - Враца са постъпили за разглеждане общо 11 886 дела (при 12 065 за 2022 г. и 13 266 за 2021 г.) 


Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година. Това реши през миналата седмица Министерски съвет с предложените промени в Закона за висшето образование. Още когато в края на януари тази година от правителството за пръв път оповестиха намерението държавата да поема семестриалните такси на студенти и докторанти, последваха противоречиви реакции.


Стотици от област Видин се събраха на благотворителен концерт за набиране на средства за лечението на Цветанка Иванова в Спортната зала във Видин. Организатор на събитието е кметството на село Капитановци.

Кирил Кирилов е новият директор на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ - Видин, съобщават от културната институция. Той заема поста след спечелен конкурс, обявен от Община Видин. 


Екипът на комплекса спечели финансиране с проект "Осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на обектите на Музеен комплекс - Берковица" по обявена конкурсна сесия на Министерство на културата през месец декември 2023 година.


Жителите на Ослен Криводол се включват в днешния Световен ден на рециклирането. За втора поредна година кметството и Народно читалище "Развитие 2022" в мездренското село участват в надпреварата за "Еко отговорна община на България за 2024 година", организирана от "BG бъди активен". Миналата година Ослен Криводол спечели поощрителна награда за участието си. 


От днес започва Великият пост. Той припомня за 40-дневния пост на Исус Христос в пустинята, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово - Великден. 

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация по..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00

Фестивал-надиграване започва в село Чирен

Читалището във врачанското село Чирен организира фолклорен фестивал-надиграване , съобщиха от НЧ „Пробуждане 1906". Проявата е първа по рода си и се реализира с финансовата и логистичната подкрепа на кмета Силвия Христова. Финансира се и от общинския фонд „Култура". Днес и утре в селото, което се намира на 15-ина км от Враца, ще си дадат среща..

публикувано на 27.09.24 в 13:56

Враца отбелязва Световния ден на туризма

По повод днешния Международен ден на туризма във Враца се организира планински преход във Врачанския Балкан. В маршрута на похода са включени най-забележителните места в района, сред които са пещерата Леденика и скалният пролом Вратцата.  Походът е планиран за утре и началото му е квартал "Бистрец". Преходът е с очаквана продължителност 7 часа...

публикувано на 27.09.24 в 13:00