20 гробни структури са проучени в село Балей

3
Снимка: Полина Тодорова

20 гробни структури са проучени от некропола във видинското село Балей по време на археологическите разкопки през септември. Разкопките са финансирани от Министерството на културата. В екипа, който проучва обекта за пета поредна година, участват учени от Археологическия институт с музей при БАН и Регионалния исторически музей във Видин. За находките край Балей съобщи Георги Иванов, ръководител на екипа.

"Успяхме да проучим около 20-ина гробни структури. Това представляват урни, копани в земята, които съхраняват кремираните останки на древните хора. Около тях са разполагани керамични съдове и гробни дарове. Всички те ще бъдат реставрирани и ще бъдат изложени в Историческия музей във Видин."


Находките в Балей са от около 1 600-1 100 година преди Христа, казаха археолози. Периодът се отнася за късната бронзова- ранно желязна епоха. Археологическата култура на пратракийското племе, обитавало този район, е като на  населението по долината на Дунав- югозападна Румъния, Източна Сърбия и Северозападна България.Галерия