Община Димово отново работи със запорирани сметки

Снимка: Радио ВИДИН

Запорът е наложен във връзка със стари задължения на Общината към фирмата, извършваща услуги за сметосъбиране и сметоизвозване, с която Общината имаше договор. След неговото изтичане, договорът не бе подновен.


"Миналата година фирмата ни държа почти през цялото време със запори на сметките, тази година пак. Беше ги вдигнал към октомври до февруари и сега отново сме така. В момента сме в трудна, тежка ситуация без пари. Живеем и работим само с това, което идва по линия на държавната субсидия, защото върху нея не могат да се слагат запори. Задължението е някъде към 2 милиона", каза Добромир Тодоров- председател на Общински съвет- Димово.


След като не бе подновен договорът с фирмата, ангажирана със сметосъбиране и сметоизвозване, от началото на годината Община Димово извършва услугата. Закупени са нови кофи и контейнери, един нов камион и един втора употреба, друг камион беше преустроен.


Жители на Димово казват, че редовно се изхвърлят отпадъците, а други- че трябва по-често да се събира боклукът:


"Минават редовно. Кофи има навсякъде. Пълнят се и ги изхвърлят, минават всяка седмица... Ние сме от Воднянци. Имаме контейнери, нови. Достатъчно са. Минават, събират боклука, изхвърлят го... Като се напълни, то изпада отвънка... Имаме кофи, достатъчно са, ако минават редовно. По някой път по две седмици като не минат, съберем в чували и слагаме до кофата. Сега мухи има много, мирише. За предпочитане е да си минават по един път в седмицата..."


СнимкаСтруктурно звено към общинската администрация е ангажирано със събирането на отпадъците. Общината се опитва и да намали извозвания отпадък, като до контейнерите са поставени други за пластмасови бутилки, които обаче са празни.


Общинските съветници в Димово, в търсене на решение на финансовия проблем, са поискали първо безлихвен кредит от Министерството на финансите, след това се отказали.


"Първото решение преди един месец и половина мина безпроблемно. Само че, експертите, които са готвили предложението, са допуснали една грешка в сроковете на възстановяване на парите, които го правят дългосрочен кредит, а ние нямаме право непосредствено преди изборите да вземаме дългосрочни кредити. Максимумът, който може да вземе Общинският съвет след 39-ия месец от мандата си, е краткосрочен, със срок на възстановяване до една година", обясни Добромир Тодоров.


Решението е било върнато и коригирано, след което Общинският съвет отказал да го гласува:


"Част от общинските съветници се чудят защо чак сега, можели сме по-рано. Други си правят сметки за изборите- че на някои кандидати ще им е по-лесно за изборите от други, като се каже, че Общината е зле. Винаги преди избори става много интересно. Така или иначе не се прие повторното предложение за този кредит."