Общината осигури ново оборудване за болницата в Монтана

Снимка: Община Монтана

Операционна маса от ново поколение, болнични легла, пациентски монитори и видеоларингоскоп са част от оборудването, закупено за многопрофилната болница по активно лечение в Монтана със средства от общинския бюджет. Кметът Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов и общински съветници днес разгледаха новите уреди в присъствието на изпълнителния директор на търговското дружество д-р Тодор Тодоров, хирурзи и анестезиолози.

Съвременната операционна маса е второто дарение за залата, в която се извършват най- тежките манипулации. През миналата година общината осигури за нея нова осветителна система. Само за последната седмица е имало 11 тежки операции в тази зала. Те се поемат от три операционни екипа. В отделението се обучават и трима млади стажанти.

През 2019 година са отпуснати 60 хиляди лева за болницата. Освен за хирургията и реанимацията ще бъде закупена техника и за ортопедията.

От тази година Община Монтана ще започне да отпуска и финансова помощ за студенти, които ще се върнат да работят в лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Търговското дружество също има специализантска програма и вече са подписани първите четири договора със стажанти. По нея преди няколко дни са започнали работа първите трима  специалисти по здравни грижи в детско, пулмологично и хирургично отделение.