Кога климатикът е опасен?

3
Снимка: Радио ВИДИН

През летните месеци, заради по-високите температури, все повече хора използвт климатици. Без  значение дали сме на работа, вкъщи или в колата, когато градусите се повишат, всеки има нужда от разхлаждане. Климатикът може да ни осигури градусите, които желаем, за да се чувстваме добре. Освен ползите, които този електрически уред ни носи, няма как да не споменем и опасностите, които крие.

Според видинския кардиолог д-р Цветан Ценков, не е препоръчително да се спи на климатик, поради опасност от настиване. Казва го от позицията на потърпевш:

"Една китайска поговорка гласи- ако някой го мразиш сложи го на течение да поспи и е готов. На мен ми се случи да заспя под климатика и се събудих настинал. Климатиците, за да се използват в тези горещини, е хубаво да не бъде голяма разликата с тази навън. Ако навън е 30 градуса, климатикът трябва да е 24 минимум, 5-6 градуса разлика. За да може тялото да понесе по-добре горещината, след като излезеш от стаята на улицата. Тези температурни разлики не влияят много добре, това е буквално много голяма разлика. Целият проблем е в термообмяната и термодинамиката, когато е настроен на малка температурна разлика, се чувстваме комфортно. Най-добре е климатикът да духа горе, където е топлия въздух и да го върти от горе надолу. А ако духа директно към нас, е страшно неприятно, човек на настива, схваща се, а има случаи и на фациалис, когато лицевия нерв се възпалява и тогава човек получава едно много неприятно видимо заболяване с провисване на устната и т.н."

Кардиологът д-р Цветан Ценков


Жителите на Видин използват климатици, но са запознати с опасностите, показа анкетата ни:


"Нямаме климатици, но ако човек седи под климатик, може да изстине... Лятото ни е горещо, зимата ни е студено, както е, така... Използвам климатик, не е опасен, но зависи как го използва човек. Аз го използвам минимално, да не е 24 часа включен, да не духа към мен, да е на голямо разстояние и да не е голяма разликата между външната и вътрешната температура. Имал съм инциденти, схващания, почваш да кихаш, да кашляш...Климатика го използваме, за да е по-хладно в следобедите. Използваме го за целия апартамент- отваряме вратите и то става хладно навсякъде. Ако излезеш навън от студено на топло, това оказва влияние върху организма."


Опасен или не, климатикът трябва да се използва вниматнелно- по-добре е въздушната струя да не е насочена пряко към човек; градусите, които поддържа, не трябва да са със значителни разлики от тези навън. Разбира се, има хора, които предпочитат климатикът да работи на по-ниски градуси, но те трябва да знаят, че това носи риск за здравето.


Галерия