Серовъглеродът от Враца вече е извън страната

Снимка: Жоро Александров

Опасните 110 тона серовъглерод, съхраняващи се години наред в бившия торов завод "Химко", вече са извън пределите на страната. Това обявиха на пресконференция в областната администрация  във Враца. Областният управител  Малина Николова събра всички, ангажирани с операцията по натоварването и освобождаването на химикала от площадката на бившия торов завод.


Както съобщи Радио ВИДИН, още в събота химикалът беше транспортиран в 5 цистерни, които бяха съпроводени от специален ескорт. Товаренето им на жп транспорт се е осъществило в Интермодален терминал – Пловдив. Предварително е било предвидено цистерните да се натоварят в Стара Загора, но от града на липите отказали, заради създадената истерия в някои врачански медии, стана ясно на брифинга. На пресконференцията бе потвърдено, че серовъглеродът ще се използва за промишлеността в Сърбия.


Следващата процедура е анализ на водата и евентуално премахване на съоръжението, в което десетилетия наред се съхраняваше серовъглеродът. В зависимост от резултатите и химическия състав на водата ще се предприемат и необходимите по-нататъшни действия.

Областният управител Малина Николова и кметът на Враца Калин Каменов отправиха благодарности към всички участвали в операцията. Според губернатора, опити за извозване на химикала са правени и през 2007 г., и през 2013 г., но те са били неуспешни.