Събития от историята, пресъздадени на фестивал в крепостта "Баба Вида"

Снимка: Радио Видин


Демонстрации на битки и дуели от Средновековието наблюдаваха посетителите на фестивал във Видин. Представени бяха  и характерни за този период занаяти. Фестивалът "БъдинЪ", който ни връща към времето на Средновековието, се проведе за седма по ред година в крепостта "Баба Вида". Опитваме се да доближим малките зрители до едни реално случили се преди векове събитие, каза старши експертът по туризъм в общината Цецка Цокова. Акцентът на фестивала тази година е върху наследниците на деспот Шишман:

"Направи се и демонстрация как по времето на цар Иван Срацимир видинското царство е нападнато от маджарите и цар Иван Срацимир е пленен. Определено младата публика успя да се запознае и с този исторически факт…. Те видяха също и как един пленен варварин приема християнството и получава свободата си, нещо, което е било типично през Средновековието."

Набляга се на заниманията с децата, каза Стефан Проданов от  групата за исторически възстановки "Първи италийски легион" от град Свищов:

"Правим най-различни демонстрации от историческия период на Средновековието, в който попада крепостта "Баба Вида". Също така направихме огнено шоу, както са го правили през вековете на Средновековието пътуващите панаирни занаятчии, занаятчиите, които са изработвали различни сувенири предмети."

Деца участваха в изработката на предмети от глина и се упражняваха в стрелба с лък, заедно с тях се забавляваха и възрастните, които ги придружаваха:

"Всичко беше хубаво и снощи представлението и възстановката и сега също. Много ни хареса."