"Интернет на нещата"- как да взаимодействаме с глобалната мрежа

3
Снимка: Радио Видин

Какво означава "интернет на нещата" и как съвременните технологични средства могат да бъдат свързани помежду си? Това е термин, който чуваме все по- често днес. Макар да не е нещо ново, бързият напредък на технологиите през последните две десетилетия е предпоставка за популяризирането и разпространението на този термин. "Интернет на нещата" е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което "умните" устройства се свързват помежду си. Това ни позволява да ги управляваме така, както желаем от разстояние или дори без директна намеса, а само чрез правила, зададени предварително. Преди дни в столицата се проведе първият по рода си в България форум на тази тема. Емил Кирилов от Видин е собственик на компания, занимаваща се с разработката на електронни устройства и направа на прототипи. Той бе един от лекторите на срещата и според него този процес е неизбежен и започва още с откриването на компютъра.

"В миналия век човекът измисли компютъра, а след това се появи и още един, и решиха да ги свържат в мрежа. Апетитът дойде с яденето и така се появи и интернет, който вече е достъпен навсякъде. Чрез него имаме достъп за секунди до цялата информация в мрежата. Хората, обаче бъркат "нещата" с компютрите. От една гледна точка, например мобилният телефон е "нещо", но от друга гледна точка той си е цял компютър. Когато говорим за "интернет на нещата, говорим за съвсем прости устройства, които нямат тази изчислителна мощност или този капацитет."обясни Емил Кирилов.

Почти всички съвременни устройства, които се произвеждат днес, са "умни" и като такива са част от "интернет на нещата". Всяко едно от тях може да бъде настройвано и управлявано дистанционно, а някои устройства могат да бъдат свързани едно с друго и да работят в синхрон. Новият тип свързаност вече позволява да се свързват автомобили, домове, различни аксесоари и дори има примери за приложения на концепцията в здравеопазването. Използват ли видинчани "интернет на нещата" и предлагат ли магазините за техника модерни и съвременни технологии - това попитахме Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

"Предлагаме климатици и перални машини, които поддържат услугата "SMART WI- FI", даваща възможност на клиента, чрез мобилно приложение на телефона си, да управлява своя уред. Разполагаме дори и с електроуреди за домакинството или така наречените "SMART прахосмукачки", работещи с WI- FI задвижване, като се въвеждат и предварителни точки за достъп, които да бъдат избягвани. Хората все повече се интересуват от тези неща и дори възрастните вече разполагат със SMART телефони, които спомагат за това."-  обясни Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

Галерия