Провериха законността на имоти на обвинени за телефонни измами

Снимка: Петя Генова, Архив

По разпореждане на Специализираната прокуратура, ДНСК провери 103 имота на обвинени за телефонни измами, започна премахване на незаконните строежи, съобщават от Дирекцията. 


Имотите- обект на проверка, са собственост на 27 обвинени лица за участие в три неутрализирани през 2019 г. организирани престъпни групи за телефонни измами. Част от проверените обекти са на територията на с. Ружинци, с. Арчар и гр. Берковица. 

Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. 

Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация, неизпълнили служебните си задължения, са образувани 11 административно-наказателни производства. Сред тях трима са служители в община Ружинци и двама в община Берковица, уточняват от ДНСК.

Над 40 обекта са проверени в село Дреновец. Към момента не са установени незаконни постройки, съобщиха от община Ружинци, на чиято територия е населеното място. Имотите са на задържани при акция на Главна дирекция борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата през април по разследването за трафик на хора, пране на пари и лихварство.

Издадена е била заповед за събаряне на къща във село Арчар, община Димово. Собственикът беше арестуван при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и специализираната прокуратура през лятото. Разследван е за лихварство. Водено е дело и имотът вече е узаконен, съобщи съпругата на задържания.