Разнообразие в световния ден на Радиото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието".


За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ призовават да се обърне внимание на многообразието във всичките му форми. По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Генералната Асамблея на ООН през 2012 година, за Световен ден на радиото е обявен 13 февруари - рождената дата /през 1946 г./ на радиото на самата Организация на обединените нации. И днес, радиото е най-широкодостъпната медия с най-многообразната аудитория - платформа на демократичния дискурс, оказваща влияние за формиране на общественото мнение, отразяваща различните гледни точки и представяща многообразните гласове на всички общности не само на съдържателно, но и на организационно ниво.

Екип на Радио ВИДИН гостува в уютният дом на семейство Ванчо и Цветана Тодорови във видинското село Жеглица. Там  непрекъснато се слуша радио Видин. За първото радиото в селото ни разказа Ванчо Тодоров- бивш учител по физкултура:

"Първото радио в селото е донесено 1939-40 година. Купено е от Видин и бе на батерии, защото нямаше ток...Всички се събирахме на площада да слушаме...От него хората са се информирали и за събитията от фронта...По късно към 1952 година прекараха кабел и пуснаха високоговорител на центъра...След електрификацията на селото вече всички започнаха да си купуват радиа...Слушаме радио Видин от години. От самото начало...Вие сте прекрасно радио с невероятна музика и теми...Радиото ни дава много..."
- коментира Ванчо Тодоров.

"Слушаме радиото, защото ни информира за всичко...Наскоро бях във Враца и там също ви слушат...Навсякъде ви слушат..."
- това каза пък неговата съпруга Цветана Тодорова.

Темата на днешният празник е за многообразието. Световната културна организация иска да изпрати няколко послания - плурализъм в медийния пейзаж, редакционни екипи, съставени от различни социални и малцинствени групи и хора в неравностойно положение. И разбира се - създаването и излъчването на разнообразно съдържание и специализирани предавания, които да отразяват еднакво и безпристрастно многообразието на радио аудиторията. 

В звуковия файл можете да чуете една китка от пожелания към радиото на различни езици и диалекти- български,  турлашки и новоселски диелект, турски, ромски, влашки, иврит, дори и на китайски.

Началникът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева добавя  и три интересни истории за това как се е слушало радио в село Медовница през 1940 година, как се е правил абонамент за вестник "Радио преглед" и историята на радиовъзел "Видин".

Честит празник.