Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 27 май от 19:00 часа в Първо студио на БНР

„Люлка се люля“

100 години от рождението на легендарния Коста Колев

2
Люлка се люля
Снимка: БНР

„Той е Коста Колев. Вселена, в която и най-малката звездица свети ярко. Далечна ни е близка и своя.“ - Румяна Цинцарска. 

На 27 май Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов кани почиталите си на концерта „Люлка се люля“. Той е посветен на 100-годишнината от рождението на един от най-големите творци във фолклорното изкуство и „епоха за БНР“ Коста Колев. Той е ненадминат композитор, аранжор и познавач на народната песен, умело съчетаващ смесването на народни и класически инструменти в партитурите си. Архивът на БНР съхранява близо 20 000 нотирани песни и мелодии и над 6 000 авторски обработки и това е само част от големия принос на "патриарха на българския фолклор". 

Коста Колев

Солисти в концерта ще бъдат:   

Николай Урумов – представител на тракийския певчески стил

Димитър Арнаудов солист на най-младия оркестър за народна музика „Родопско настроение“

Граовският певец Димитър Лукарски

Миглена Димитрова – солистка на Ансамбъл „Тракия“

Странджанската певица Христина Анастасова


Специално участие ще вземе и Хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева, който е един от най-популярните български фолклорни хорове в страната и чужбина.

Не пропускайте да се насладите на прекрасната музика из творчеството на Коста Колев на 27 май от 19:00 часа в Първо студио на БНР. За първи път ще имате възможност да чуете почти непознати творби на автора в изпълнение на Оркестъра за народна музика на БНР под диригентството на Димитър Христов. 

Специално за годишнината на композитора Българското национално радио подготвя лимитирана серия с юбилеен диск с емблематични пиеси на Коста Колев.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на EVENTIM.bg


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Католически меси от славянски композитори

Смесеният хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова кани почитателите на хоровото изкуство на специален концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Програмата включва премиерни изпълнения на католически меси от славянски композитори. Ще прозвучи Меса „Свети Дух“ на руския композитор Александър..

публикувано на 11.06.21 в 13:37

БНР с нов подкаст - "Класически въпрос" за класическа музика

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос". Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът на Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор.  Какво и как..

публикувано на 10.06.21 в 14:38

Блясъкът на "Рапсодии" - Радиооркестърът представя една от най-цветните си програми

Концертът вече е избран за международно излъчване от глобалния медиен алианс ЕВРОРАДИО.   Още не стихват възторжените отзиви от майския концерт „Испания“, а Радиооркестърът с главен диригент Марк Кадин вече представят нова впечатляваща програма. На 18 юни публиката я очакват „Рапсодии“ – изискана селекция от ефектни оркестрови творби. Глобалният..

публикувано на 04.06.21 в 16:09

100 години разказани с музика

Възможно ли е с върха на диригентската палка да се разкажат 100 години музика? Да, ако палката е в ръцете на маестро Димитър Христов и ако събитието е посветено на стогодишнината от рождението на Коста Колев. Трудно се описва подобен концерт. Емоции, спомени, съпреживявания, прекрасна музика, нестихващи аплаузи. Това са само контурите на..

публикувано на 03.06.21 в 11:56
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 28.05.21 в 12:22