Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Анастасова: „Щастлив човек съм, защото работя това, което обичам”

Снимка: личен архив
Христина Анастасова е една от народните изпълнителки, с чийто глас днес звучи странджанската песен. Родена е през 1969 година в село Долно Езерово, основано от българи – бежанци от Източна Тракия, което от 1991 година е квартал на Бургас. Репертоара си Христина попълва от срещи с възрастни хора в село Зидарово. Част от песните, които записва и изпълнява по-късно, са включени в първия й албум „Песните на Странджа”.

Христина се влюбва в пеенето още в училищния хор. Заедно с майка си, също народна изпълнителка, участва в битовата група към читалището на селото. Представя се на празници, в концерти и още като дете свиква със сцената. „Много хубави спомени съм запазила от това време”, разказва певицата. „През 1981 година получих първата си награда – златен медал от Четвъртия национален събор на народното творчество в Копривщица. По-късно завърших училището в Котел с народно пеене и бях разпределена в ансамбъл „Филип Кутев”, София. Останах за кратко, защото сърцето ме теглеше към ансамбъл „Тракия” в Пловдив. Приета бях с конкурс и там срещнах съпруга си, също музикант, гайдар. По-късно завърших и висшето си образование в музикалната академия.”

По идея на етномузиколога Румяна Цинцарска Христина и нейни колежки от ансамбъл „Тракия” създават „Българка джуниър квартет”. Работата с него е специална част от живота й. Редят се участия в престижни фолклорни фестивали, гастроли в Германия, Великобритания, Мароко, Израел... Навсякъде публиката е удивена от богатия репертоар на българките – от автентичния фолклор до сложната авторска партитура на народна основа, от православната и католическата музика до средновековни творби от Западна Европа и световна етномузика:

© Снимка: личен архив

„Първата изява на квартета ни беше през 1991 година на световния фестивал на звуконосители Мидем в Кан, Франция – разказва Христина Анастасова. – Там успешно представихме първия си албум „Легендата на българските гласове”. Общо имаме три самостоятелни, а с други групи участваме в още седем диска. Записахме фламенко в Испания с прекрасния Ел Лебрихано. Изпълнихме меса „Прима Тони де Палестрина” специално аранжирана за нас от френския композитор Иван Лантос. Имаме четири съвместни диска с баския музикант Кепа Хункера. Един от тях албумът „К” (2004) получи Грами. Този проект беше поредно предизвикателство за нас – баска музика и български фолклор, блестящо съчетание на традиция и съвременност. С триото на Сабин Тодоров, български пианист, който живее и работи в Белгия, участвахме в международен музикален фестивал в Тампере, Финландия. С неговия състав записахме компактдиск с джаз музика и български фолклор. Връщам се назад в годините и не искам да пропусна участието на „Българка джуниър квартет” в документалния филм „Миграцията на птиците” по музика на французина Бруно Куле. Записите направихме в БНР. В най-активните години на квартета срещнах невероятни хора, изпълних много и различна музика. Работата ме обогати и разви като певец, музикант и човек.”

След завършване на висшето си образование Христина Анастасова се установява да живее със семейството си в Асеновград. От 1996 година започва работа като преподавател по народно пеене в Обединения детски комплекс. Там изживява друга съществена част от живота си, за да усети любовта си към децата, на които е отдадена. Повечето от тях са музикални, талантливи и носят традицията от семействата си. Някои избират да продължат образованието си в средните музикални училища за фолклор и завършват Академията в Пловдив. Четвърта година вече Христина е поела още един отговорен пост – ръководи самодейния ансамбъл „Капитан Петко войвода” към Тракийското дружество в Асеновград... „Не минава празник без участието на децата, на ансамбъла”, споделя Христина и добавя: „За мен това е удоволствие и мисля, че съм щастлив човек, защото работя това, което обичам и най-добре умея.”
По публикацията работи: Валя Божилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15