Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Чешката връзка от преди век до сега

Директорът на Чешкия културен институт г-жа Дагмар Остранска за чешкия дизайнер на порцелан и керамика Роман Шедина и CLAYPAUSE, изложба във филиала на НХА в Бургас в началото на август. "Избрахме Бургас - там общината е наш партньор. Роман е много..

публикувано на 30.07.22 в 16:00

Галин Попов: използваме изкуството за сближаване на хора

Галин Попов е създател на пространството за култура и изкуство ТАМ във Велико Търново: "Съществуваме от 10 години като пространство. То се роди много естествено - тогава почти нямаше сцена за съвременно изкуство. Решихме да отворим място, където да..

публикувано на 30.07.22 в 15:00
Сватбата

Адресите на любовта - Цар Борис Трети и царица Йоанна

Цар Борис Трети и царица Йоанна са единствените монарси, които се женят по любов На 25 септември 1927 г. е съдбовната среща между цар Борис ІІІ и италианската красавица Джована Савойска, дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III и на..

публикувано на 30.07.22 в 14:00
Илияна Стоилова

Илияна Стоилова: плажът като социално място

Илияна Стоилова е днешният ни събеседник в рубриката "Младите легенди". Заедно с Йоан Колев, двамата са бивши национални и олимпийски състезатели по уиндсърф, създават тяхно сърф училище в Приморско. Днес говорим за уиндсърф и мечтата за чисти български..

публикувано на 23.07.22 в 15:00
Антон Страшимиров

Адресите на любовта - Антон Страшимиров

Антон Страшимиров два пъти обявява дуел В София живее на улица „Любен Каравелов“ №32 с втората си съпруга Стефка, която открадва от родителите й „Любовта не е фарс. Тя е тази, която единствено ни ръководи в живота. Без жената мъжът оскотява, а..

публикувано на 23.07.22 в 14:00

Жорж Папазов - изкуството отвъд реализма

Жорж Папазов в разказа на Мария Василева, куратор на бъдещата изложба за големия български художник: "Жорж Папазов е продукт на модерното време, в което живее. На практика е почти самоук - учи малко в Прага, в Мюнхен. Но очевидно е човек, който бързо се..

публикувано на 16.07.22 в 16:00
Екипът на Guide Me Варна

Вдъхновенията на града

Млади варненски легенди - GUIDE ME е съвременно печатно издание за градска култура. Изданието има за цел да информира за всичко интересно, случващо се на територията на град Варна и да разказва истории, които заслужават да бъдат споделени. Боян Любенов и..

публикувано на 16.07.22 в 15:00
Любен Каравелов и Наталия

Адресите на любовта - Любен Каравелов

Левски предлага на Любен Каравелов стрихнин, за да отрови жена си През 1867–1869 г., когато Любен Каравелов живее в Белград и е кореспондент оттам на руски вестници, той дели обща квартира с един сърбин – Настас Петрович, който също се интересува..

публикувано на 16.07.22 в 13:55
Франкенщайн - Боряна Роса

от Флавий до Франкенщайн

Новото експозиционно пространство в Национален исторически музей , представено от Михаил Ваклинов и изложбата "Механиста" в Квадрат 500, представена от куратора Мартина Йорданова и Боряна Роса , автор: "Между Зала 2 и Зала 3 в НИМ са..

публикувано на 09.07.22 в 16:00
Девина Василева

Въпросът е, кога може да кажеш, че правиш нещо

В рубриката "Младите легенди" гостува режисьорката Девина Василева: "Правя много неща едновременно, но въпросът е, кога може да кажеш, че правиш нещо. Честно казано не е чак толкова хубаво да жонглираш с толкова неща едновременно. Но то си идва само...

публикувано на 09.07.22 в 15:00