Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София - опознай непознатото

Снимка

Предаването „София - опознай непознатото“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това за да опознаем непознатото в нашия град!

Излъчва се в събота между 9 и 10 часа.
Водещ на предаването е Божидар Янев.


Публикации

Виртуален пътеводител ни разхожда из “Кварталът на писателите”

Разходете се из стара София с дигиталния пътеводител “Кварталът на писателите” , който екскурзоводът Виктор Топалов - създателят на проекта “Бохемска София” и автор на туристическите обиколки на София “Кварталът на писателите”, предлага на пазара, като..

публикувано на 31.03.20 в 14:14

Виртуална разходка из Народния театър "Иван Вазов"

Във времето, когато заради ограниченията, породени от Covid-19, не можем да посетим любими места в София, имаме шанс да минем зад кулисите в Народния театър "Иван Вазов", които обикновено остават спуснати за посетителите. За начало на летоброенето..

публикувано на 22.03.20 в 16:25

НВИМ предлага виртуална разходка из залите и експозициите си

Екипът на Националния военноисторически музей ще продължи да бъде със своите посетители, но виртуално. През времето, когато се налага да остане физически затворен, музеят ще бъде достъпен онлайн.  НВИМ ще предоставя възможност на всички от уюта на дома и..

публикувано на 21.03.20 в 09:52
В историческия музей на София

Виртуална разходка из музеи и културни институти на София

Подобно на големите музеи по цял свят - било то в Ню Йорк, Рим или Париж, днес ви предлагаме да използвате своя телефон да се разходите из музейните галерии в пълната безопасност на виртуалните обиколки. Доста добра идея по време на карантина...

публикувано на 14.03.20 в 10:25

Къде в София е живял и творил Иван Вазов

Снимки и ръкописи, лични вещи и дори златен часовник, който за една от годишнините си Иван Вазов получава от тогавашния министър на просвещението Стоян Омарчевски – всичко това можете да видите в най-посещаваната от трите къщи музеи, посветени на..

обновено на 09.03.20 в 18:14

Нови лаборатории ще дигитализират българското културно наследство

Националният етнографски музей съдържа над 50 хиляди артефакти, събирани от 1906 година насам, от всички региони на България, от българските общности в чужбина, от различните културни, етнически и религиозни общности които населяват страната ни. Важен..

публикувано на 16.02.20 в 12:00

Историята и пътят на книгата, събрани и показани в една зала

Умален модел на печатната преса на Гутенберг, най-ранният кирилски ръкопис и свидетелства за това как се развива писменото слово през вековете, могат да се видят в зала „История на книгата“ в Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ . Залата..

обновено на 03.02.20 в 13:02

Доц. Людмил Георгиев показва 125 фуражки за годишнина на военноморския ни флот

125 фуражки, барети, шапки пилотки могат да бъдат разгледани до края на месеца в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Документалната изложба е озаглавена "141 години от създаването на Българския военноморски флот след Руско-турската..

обновено на 23.01.20 в 16:47

Със свои творби български и китайски преподаватели разказват за пътя на коприната

„Пътят на коприната: от традицията към съвременността“ - под това заглавие в Националната художествена галерия може да разгледате изложбата, която събира произведения на преподаватели от софийската художествена академия и от Централната академия за..

обновено на 23.01.20 в 12:09

Строителният техникум е единственото ни училище, създадено със закон

110 години са изминали от създаването на първото строително училище в съвременна България. И до днес се възхищаваме на забележителните ни градове, с техните площади, църкви, мостове, създадени от българските строители. През тези години на чиновете на..

публикувано на 17.01.20 в 15:13