Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

София - опознай непознатото

Снимка

Предаването „София - опознай непознатото“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това за да опознаем непознатото в нашия град!

Излъчва се в събота между 9 и 10 часа.
Водещ на предаването е Божидар Янев.


Публикации

Доц. Людмил Георгиев показва 125 фуражки за годишнина на военноморския ни флот

125 фуражки, барети, шапки пилотки могат да бъдат разгледани до края на месеца в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Документалната изложба е озаглавена "141 години от създаването на Българския военноморски флот след Руско-турската..

обновено на 23.01.20 в 16:47

Със свои творби български и китайски преподаватели разказват за пътя на коприната

„Пътят на коприната: от традицията към съвременността“ - под това заглавие в Националната художествена галерия може да разгледате изложбата, която събира произведения на преподаватели от софийската художествена академия и от Централната академия за..

обновено на 23.01.20 в 12:09

Строителният техникум е единственото ни училище, създадено със закон

110 години са изминали от създаването на първото строително училище в съвременна България. И до днес се възхищаваме на забележителните ни градове, с техните площади, църкви, мостове, създадени от българските строители. През тези години на чиновете на..

публикувано на 17.01.20 в 15:13

НВИМ - от музей на "тихата памет" към място за диалог с публиката

В "София - опознай непознатото" посетихме Националния военноисторически музей - място, което съхранява повече от 1 милион експоната - свидетелства на българската и европейска военна история. Този път нашите домакини ни запознаха с изложбата  „Музеят -..

публикувано на 03.01.20 в 15:03
Сирак Скитник

„Зимни приказки“ в "Квадрат 500"

Насочваме ви към централното фоайе на галерия "Квадрат 500", където ще можете да преживеете колекцията на Националната галерия в 50-минутен тур. Можете да разгледате постоянната експозиция, която представя най-значимите образци на българското..

публикувано на 12.12.19 в 13:00

С какво ни беляза войната

Какво е общото между сградите на Българската академия на науките, Националния археологически музей, Народното събрание,  Градската художествена галерия, Александровска болница, Държавната печатница и още десетки други. Отговорът  - на 14 ноември денят, в..

обновено на 02.12.19 в 12:25

Женският пазар - един 140-годишен символ на София

Женският пазар в София е един от най-старите. Като всяко тържище, той прилича на жив организъм, който се променя и развива във времето, подвластен на свой собствен ритъм, приемащ различни форми в зависимост от хората, които се намират там в конкретния..

публикувано на 18.11.19 в 18:33

Кино "Влайкова" съхранява и до днес просветителския дух

Кино "Влайкова" е най-старото филмотечно кино в София. Намира се в центъра, на улица "Иван Асен втори", където още от началото на миналия век районът е бил известен като средище на културата и дори са го наричали Малкия Париж. Наоколо живеели известни..

публикувано на 22.10.19 в 13:13

"Улица на времето" - скритата история на ул. "Малко Търново" на длан

Завърши ремонтът на най-късата пешеходна улица в София - "Малко Търново". Обновлението се осъществи през летните месеци, когато емблематичната за софиянци пешеходна уличка, свързваща булевард "Дондуков" и площад "Княз Александър Батенберг", беше..

публикувано на 18.10.19 в 11:32
Българска академия на науките

БАН празнува 150 години от създаването си

Българската академия на науките празнува днес 150 години от създаването си. Това я прави най-старата институция у нас, която предшества дори създаването на Третата българска държава. Академията е наследник на Българското книжовно дружество,..

публикувано на 12.10.19 в 12:15