Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София

Снимка

„Легендите на София“

представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!


Публикации

Гунди и Котков, приятелите на терена

 "Гунди и Котков, атомното дуо в нападението на синия клуб, са били приятели и на терена, и извън. "Гунди, какъвто не го познавате" разказва и за връзката му със София, но и с Пловдив. Гунди има мачове и за армейския клуб в Пловдив, и за "червените" в..

публикувано на 17.07.21 в 15:55
Павел Памуккчиев, Травел коктейл

София в една напитка

Павел Памукчиев – най-добрият барман за България за 2018, в състезанието "Уърлд клас" нарежда страната ни сред първите 20. Миксологията - различният прочит на алкохола. "Интересът ми към иновативната миксология се зароди преди 5 години с фууд-перинг. Освен..

публикувано на 17.07.21 в 15:00
Стемболов и Поликсени

Адресите на любовта – Стефан Стамболов и неговата история

Стамболов се хвалел, че обезчестил 77 девици Съпругата му Поликсени кара децата да се молят в дома им на „Раковски“ 122 пред стъкленицата с отрязаните ръце на баща си Строителят на съвременна България Стефан Стамболов бил толкова вещ..

публикувано на 17.07.21 в 14:05
Иван Табаков, Дамски портрет и портрет на Елисавета Багряна

Соаре с Багряна

Искра Ангелова помни Багряна като част от семейството си. "Беше доста респектираща дама за момиченце като мен. Багряна не е била долюбвана от комунистическия режим заради произхода си. Играла съм младата Багряна." "След клеветническа статия в 60-та,..

публикувано на 03.07.21 в 16:00
Free Sofia tour

Визуалните идентичности на София и техните истории

Томислав Рашков за Free Sofia Tour. "През 2010 Кристиян Митов, връщайки се от Германия, започва да прави туровете. В началото няма хора, но на 11-та година сме екип от 30-ина души в София, 15-ина в Пловдив. Регулярност, свобода и достъпност. Имаме един или..

публикувано на 03.07.21 в 15:05
Кръстьо Сарафов

От Ромео до Хенри IV

"Един актьор в къщата е достатъчен". И още: "не случиш ли с първата, другите все тая". Така твърди Кръстьо Сарафов, а на въпроса защо се жени цели 4 пъти, отговаря: "от романтика".  Първата съпруга на актьора, Донка Гюзелева, бленува и за мъжа си, и за..

публикувано на 03.07.21 в 14:05
Луиза Душкова

Луиза Душкова: изкарах цирка от сърцето си навън.

Разказ за средата, за компанията, за историята как за 6 месеца можеш да научиш три номера, с които да обикаляш Европа, да учиш от другите, но и да учиш младите. "Изкарах цирка от сърцето си навън" - признава Луиза: Луиза разказва какво е да си..

публикувано на 26.06.21 в 15:00
Княз Кирил

Княз Кирил и неговите любови

Коя е дамата, успяла да проводи колет на затворения след 9 септември в мазето на "Славянска беседа" княз Кирил? Кои са големите му любови преди това? "Лека кавалерия" ли е бил князът? Братът на румънската принцеса след като става крал, забранява на сестра..

публикувано на 26.06.21 в 14:00
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много..

публикувано на 19.06.21 в 15:05