Programi i ditës

author: Vesella Krësteva

Fotografi Valerij Poshtarov flet për fuqinë e të kapurit dorën njëri-tjetrit

"Në një botë që është gjithnjë e më e përçarë, që të kapemi dorë për dore po kthehet në një lutje të heshtur - një mënyrë për t'u bashkuar përsëri." Kështu fillon përshkrimi i projektit "Baba dhe Bir" i fotografit Valerij Poshtarov në faqen e..

27.05.24 07:30 |
„Mbi shkronjat“ e Çernorizec Hrabër

Kur u krijua alfabeti gllagolik?

A është alfabeti sllav bullgar? Me interpretimet e ndryshme të fakteve historike të nxjerra jashtë kontekstit konkret, gjithnjë e më shpesh mund të lexojmë se dy vëllezërit e Selanikut Kirill dhe Metodij e krijuan shkrimin më të vjetër sllav..

24.05.24 08:35 |

Sonja Jonçeva - zëri bullgar i operës nga skenat botërore

Shpeshherë, kur flasim për Bullgarinë, përvijohet vija ndarëse midis "para" dhe "tani" - në aspektin politik, social dhe historik. Por ajo në të cilën vendi ynë është pa dyshim i pranishëm pa ndarje dhe pa periudha është historia botërore e..

12.05.24 08:20 |

Sa do të kushtojë tryeza e Pashkëve për bullgarët këtë vit?

Më thuaj çfarë ke në tavolinë që të të them se çfarë je duke festuar. Kështu, me shaka mund të shikojmë kalendarin bullgar të festave nga e kaluara deri në ditët e sotme. E vërteta është se tryeza ka qenë gjithmonë një element shumë i rëndësishëm i jetës..

26.04.24 07:30 |

Ilustrimi bashkëkohor është "zemra" e stendës bullgare në Panairin e Librit për Fëmijë në Bolonja

Më 8 prill, fillon Panairi i 61-të Ndërkombëtar i Librit për Fëmijë në Bolonja .  Eventi më i madh ndërkombëtar i letërsisë për fëmijë këtë vit do të zgjasë deri më 11 prill dhe Bullgaria prezantohet për herë të parë me një stendë të veçantë tematike..

08.04.24 07:30 |

Ku janë librat e mi të fëmijërisë, më thuaj, o sanduku im i pluhurosur*

“Dikur në Bolonja ndërtuan një pallat akulloresh pikërisht në Sheshin e Madh dhe fëmijët vinin nga larg për të ngrënë akullore” – me këto fjalë fillon tregimi “Pallati prej akulloreje” nga libri “Përralla në telefon” të autorit Gianni Rodari, një nga..

02.04.24 07:30 |

Sofja dhe petkat e saj të pikturuara

Ditët e fundit të vitit të kaluar 2023, një nga piktorët më të mirë të grafitit në Bullgari Nasimo dhe ekipi i tij Fine Graff Art njoftuan në faqen e tyre në Facebook se do të dhurojnë të gjitha të ardhurat e marra rishtazi, nga riprodhimet dhe puna e..

04.02.24 10:45 |

Pavioni bullgar në Bienalen Veneciane - shtëpia e "Fqinjëve"

Për të tretën herë radhazi dhe për të njëmbëdhjetën herë në historinë e saj, Bullgaria do të marrë pjesë me pavijonin e saj në Bienalen Veneciane të Artit. Këtë vit, forumi do të zhvillohet nga data 20 prill deri më 24 nëntor në Itali. Në konkursin..

16.01.24 07:30 |

Veselin Portarski – Babagjyshi bullgar i Krishtlindjeve në Berlin që dhuron tregime

"Mbrëmja shkoi mirë. Kjo ishte diçka normale. Në fund të fundit ishte Nata e Shenjtë... Atë ditë më caktuan një rol të rëndësishëm. Ndoshta më i rëndësishmi: ai i Babagjyshit të Krishtlindjeve" – kështu fillon tregimi "Dëshira që Babagjyshi i..

23.12.23 12:20 |
Foto: rewilding-rhodopes.com

Regjisori Emmanuel Rondeau zbulon "Cikli i jetës në Rodope"

Më, 14 dhjetor, në orën 18:00 (me orën e Evropës Qendrore), ekipi i Fondacionit  "Rodope më të egra" zhvilloi online premierën botërore të dokumentarit "Cikli i jetës në Rodope", vepër e regjisorit francez Emmanuel Rondeau . Ky është titulli i dytë pas..

22.12.23 07:30 |