Резултати : Autor Elena Karkallanova

Kurban Bajrami – kohë për bamirësi dhe falje

Myslimanët në Bullgari festojnë Kurban Bajramin. Kjo është një nga festat më të mëdha myslimane, e cila lidhet me fuqinë e besimit dhe shënohet me flijimin e një kafshe si shprehje të mirënjohjes ndaj të Plotfuqishmit. Simbolizon kokë uljen,..

31.07.20 06:55 |

Fjetja e Hyjlindëses Mari është një festë kishtare për kishën në Shiroka Llëka

Në mes të muajit më të ngrohtë të vitit – gishti, populli ynë nderon Nënën e Zotit. Dita e fjetjes së saj është nder festat më të nderuara nëpër tokat bullgare. 3 ditë përpara se të përfundojë rruga e saj tokësore, derisa është lutur, i është paraqitur..

15.08.19 09:00 |

Arsimi është arsyeja kryesore për emigrimin e bullgarëve 17-25 vjeçar

Certifikata për zotërimin e gjuhës bullgare të njihet si dokument për zotërimin e gjuhës së huaj në vendet e Bashkimit Evropian – kjo është objektiva e madhe e përpjekjeve diplomatike të politikanëve bullgarë sa i përket arsimit të fëmijëve..

29.07.19 15:26 |

Festa e kinemasë bullgare fillon në Romë

Me ardhjen e verës vjen koha dhe për Festivalin e Kinemasë Bullgare në Romë . Dhe sivjet organizatorët e ngjarjes - artistja Zhana Jakovleva dhe i gjithë ekipi i Institutit Kulturor Bullgar të drejtuar prej saj në kryeqytetin italian, premtojnë t'i..

27.06.19 15:43 |
Fshati Kriniçnoe, Ukrainë

Nënpresidentja Ilijana Jotova për Radio Bullgarinë: Inercia është më e rrezikshme sesa janë reformat

Faleminderit për mundësinë për të folur për Radio Bullgarinë, sepse transmetoni për bashkatdhetarët tanë jashtë shtetit – ky për mua dhe për institucionin tonë është prioritet i madh, nënvizoi Nënpresidentja Ilijana Jotova. Ndër kompetencat e..

27.05.19 11:02 |

Agjencia Shtetërore për Bullgarët jashtë Shtetit dorëzoi dekoratën “Bullgarja e Vitit” për 2018

Në ikonat ortodokse bën përshtypje një shenjtore, e cila gjithmonë është pikturuar më veshje popullore. Kjo është Zllata Mëglenska. Ajo ka jetuar në shekullin e XVIII ne fshatin e vogël bullgar Mëglen, në territorin e Perandorisë së atëhershme..

14.05.19 15:57 |
Ansambli kombëtar folklorik “Filip Kutev”

Revista “Përjeto Bullgarinë” na njeh me traditat dhe jetesën e Bullgarisë Verilindore

Tashmë është fakt numri i parë për vitin 2019 i revistës “Përjeto Bullgarinë”. Njerëzit e joshur nga folklori bullgar, zejet dhe   kostumet popullore  tradicionale përsëri kanë mundësi të kalojnë orë të dobishme me botimin  në dy gjuhë me..

28.02.19 13:35 |

Gjyshja Marta në Milano flet bullgarisht... dhe jo vetëm kaq!

Bullgarët, rumunët, moldavianët dhe maqedonasit do të përshëndesin ardhjen e pranverës me “Pranverë ballkanike në të kuqe e të bardhë “. Festa do të zhvillohet në Milano më 24 shkurt dhe i kushtohet 1 marsit – dita, kur u vëmë njerëzve tanë të..

22.02.19 14:00 |

BNR shënon 90 vjet nga radio transmetimi i parë në Bullgari dhe 84 vjet nga themelimi i vet

Radio Bullgaria, bashkë me faqet e saj në internet në nëntë gjuhë të huaja dhe në bullgarisht, lexohet në më shumë se 150 shtete në botë dhe ky është një sukses i madh. Këtë e theksoi Bojko Stankushev, analizator në Drejtorinë Programore të Radios..

25.01.19 14:38 |

Informacion i dobishëm dhe kauza bamirëse i bashkojnë bullgarët në BGInfotag në Vjenë

Konsultime, seminare, stenda informative dhe mundësi për kontakte personale me ekspertë në sfera të ndryshme të jetës – kjo është BGInfotag – Dita e Informacionit për bullgarët në Vjenë. Aktiviteti, që zhvillohet me iniciativë të mediave bullgare..

07.11.18 15:30 |