Programi i ditës

Резултати : Autor Sillvija Petrova

Deti bullgar i frymëzon artistët evropianë për Eurovizion 2021

Bullgaria është shteti i vetëm në Evropë, i cili sivjet mblodhi muzikantë nga kontinenti dhe krijojë një atmosferë krijuese, që të mund ata në një mjedis miqësor dhe nëpërmjet punës në ekip të krijojnë këngë për edicionin e ardhshëm mot të “Eurovizionit”..

21.08.20 10:46 |

Motokino - atraksioni i ri i kinemasë në Sofje

Në pjesë të ndryshme të Evropës pandemia e riktheu për jetë të re kinemanë në makinë-një shenje dalluese të kulturës amerikane nga vitet 50 të shekullit të kaluar. Hyrja e teknologjive moderne dhe zhvillimi i tyre tepër i shpejt, çoi deri në..

25.07.20 07:00 |

Një ekspozitë e diplomantëve nga Parisi shtron çështjen për trashëgiminë kulturore të Bullgarisë

Deri më 29 korrik në Muzeun Historik Regjional në qytetin Vraca (në Bullgarinë Veriperëndimore), kurse pas kësaj në Sofje dhe në Plovdiv, diplomantët e kursit të specializuar të  arkitektëve për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore të paluajtshme..

15.07.20 15:27 |

Letër për Bullgarinë... nga fëmijët bullgarë nëpër botë

Veprat e 28 të rinjve me rrënja bullgare që banojnë jashtë u mblodhën në librin e ri “Letër për Bullgarinë nga bullgarë të rinj nëpër botë”. Organizator i projektit është Fondacioni “Shans për fëmijët dhe natyrën e Bullgarisë”. Kryetarja e tij..

30.06.20 13:34 |

Krijimtaria inovative për fëmijë nga një autor bullgar pushton Kinën

Dy shtëpi botuese në Kinë konkurruan për të fituar të drejtat e botimit të tërë krijimtarisë së krijuesit bullgar Nikolla Rajkov e cila përbëhet nga libra fëmijësh dhe libra lojërash. Ata dallohen për nga fakti se janë të bashkëlidhura dhe akti në..

26.06.20 10:39 |
Fotografitë u siguruan nga Ekaterina Terzieva

Bullgaria – destinacion atraktiv për Slow turizmin

Turizmi alternativ përbën një tërësi të praktikave të qëndrueshme të orientuara si te kënaqja e interesave dhe e nevojave individuale të turistëve, ashtu edhe te ruajtja e natyrës dhe kulturës vendore. Theksi vihet mbi kontaktin me mjedisin e..

03.06.20 13:37 |

Studentët bullgarë e përmirësojnë sistemin e arsimit me teknologji të reja

Skuadra prej 28 vendeve morën pjesë në konkursin e gjigantit teknologjik “Microsoft” për inovacione në arsim „The next AI Guardians”. Një nga të gjashtë skuadrat, të cilat kanë arritur deri në final në mesin e muajit qershor është e studentëve nga..

20.05.20 13:30 |

Për pasurinë e gjelbër të Bullgarisë

I padyshimtë është kontributi i pyjeve për cilësinë e jetës së njerëzimit. Madje në Islandë u qe drejtuar apel njerëzve që ti përqafojnë pemët, që të mund të evitojnë në ndonjë farë mënyre izolimin të shkaktuar nga pandemia e Covid-19. Pyjet dhe zonat e..

18.05.20 07:48 |

Aktivitetet e skautëve janë të dobishme në kohën e pandemisë

Pak i njohur është fakti se në Bullgari organizata e skautëve është një nga të parët e themeluara në botë – në vitin 1911, vetëm katër vjet pas shfaqjes së lëvizjes së skautëve në Angli. Por për një periudhë të gjatë – nga fillimi i Luftës së Dytë..

29.04.20 13:03 |

Festivali i pare bullgar online sjell emocione pozitive në kohën e pandemisë

Jeta kulturore gjatë epidemisë u zhvendos në hapësirën virtuale. Si adaptohen konsumatorët bullgarë të argëtimeve dhe vetë aktorët në kushtet e reja? “Për ne të gjitha gjërat që i përjetojmë sot janë të reja dhe të ndryshme. Një pjesë e..

24.04.20 09:25 |