Programi i ditës

Резултати : Autor Illka Dimitrova

Vasillka Damjanova: "Kënga na shpëton si në gëzim ashtu edhe në ankth"

Këngëtarja e njohur nga krahinaveriore Vasillka Damjanova i ka kushtuar dekada prej jetës së saj këngës popullore. Me artin e saj ajo ka emocionuar publikun në Evropë, Amerikë, Azi, Afrikë. Frymëzimi, dashuria, përkushtimi ndaj traditave e..

20.04.22 11:15 |

Zheçka Sllaninkova: Nuk mund ta përfytyrojë jetën time pa këngën popullore

Zheçka Sllaninkova është krenaria e traditës së Stranxhës. Ajo është një nga këngëtaret e talentuara të kësaj krahine folklorike, të cilat kanë afirmuar dhe popullarizuar stilin e vërtetë të Stranxhës, si Magda Pushkarova , Komnia Stojanova..

05.04.22 07:15 |

Snezhana Vitanova: “Kënga popullore për mua është një mënyrë jetese”

Mjeshtëria prej këngëtari e interpretueses sonë të njohur Snezhana Vitanova është një shembull i vazhdimësisë familjare. Repertori i saj përfshin kryevepra të rajonit të saj të lindjes dhe përbën një respekt ndaj stilit vendas të interpretimit...

29.01.22 12:15 |

Todor Kozhuharov: Kënga popullore është një univers dhe gjithmonë do të na magjepsë

Me “Magjinë e këngës”, siç e  titulloi librin e tij të repertorit, Todor Kozhuharov shënon 50 vjetorin e tij.Zëri i mrekullueshëm prej kadifeje, ornamentika e zotëruar në mënyrë të shkëlqyer, frymëzimi dhe stili i përpiktë i interpretimit e..

23.12.21 13:50 |

Rosen Genkov: "Kurrë mos lejoni që të thahet rrënja e traditës”

Rosen Genkov është një muzikant i shquar në artin tonë tradicional bashkëkohor. Ai ka lindur në Sofje dhe akoma si fëmijë i njeh këngët e krahinës shope dhe mënyrën e interpretimit në fshatrat e afërta Kokaljane dhe Pançarevo (sot..

14.12.21 07:15 |

Millka Andreeva – një zë i artë nga Stranxha

Sivjet këngëtarja e njohur nga krahina folklorike e malit Stranxha Millka Andreeva shënon përvjetorin e 70 me suksese dhe çmime të merituara. Veçanërisht vlerësohet këndimi i saj i lashtë, i cili është një model i stilit të saktë të traditës së..

19.11.21 10:46 |

Qendra e patriotizmit dhe е dijes në “Luginën e Këmborëve” ka jubile

Sivjet Shkolla Kombëtare e Arteve Popullore në fshatin Shiroka Llëka në malin e Rodopeve hyri në jubileun e vet gjysmë shekullor. Me trajnimin e saj unik të profilizuar në këngën popullore, instrumentet tradicionale bullgare dhe vallet, ajo është..

10.11.21 07:15 |

Arti i Petër Rallçevit – një grimcë bullgare në kozmosin muzikor

Petër Rallçev është një njeri i famshëm në mesin e fizarmonicistëve bashkëkohorë. Krahas nivelit të lartë të interpretimeve të tij, ai krijon gjithashtu një stil të vet novator, në përputhje me specifikat e traditës folklorike. Me..

29.09.21 12:48 |

Festivali Folklorik “Bellokamenica-2021” - një festë e frymës dhe e traditave bullgare

“Bellokamenica” është emërtimi i koduar i festivalit tradicional folklorik në fshatin Carevec, të vendosur në një afërsi me qytetin Mezdra në Bullgarinë Veriperëndimore. Guri i bardhë, minuar në afërsi dhe i bërë i njohur në të gjithë..

03.09.21 07:00 |

Radka Kushleva – bilbili i malit Rodopi

Shumë i rëndësishëm është kontributi i Radka Kushlevës në kulturën tonë tradicionale - ajo për herë të parë popullarizon këngën rodopëse deri tek të gjitha skajet bullgare përmes eterit të Radios Kombëtare. Krahas me këngët nga fshati Shiroka..

18.07.21 11:25 |