Създаването, разпространението, популяризирането и съхраняването на българската музика е част от обществената мисия на Българското национално радио.

Рубриката „Земя на таланти“ се излъчва тематично в националните и регионални програми на БНР, а всички материали от нея, както и интервютата на самите автори, които споделят своето вдъхновение, публикуваме в специално създадената за кампанията интернет страница.

Насладете се на богатството на българската музика, сътворена от таланта на нашата родна земя!

Завръщане в бъдещето и деветте закъснели пиеси на Константин Цеков

Обичаме Константин Цеков и неговите великолепните песни, създавани за легендарната група ФСБ и за много други изпълнители. Познаваме музиката му към редица игрални и документални филми, театрални и куклени постановки. Възхищаваме се на неизчерпаемата му творческа инвенция, наредила го сред най-изявените български автори на музика и извоювала авторитет, признат от музикалната критика не само у нас, но и в чужбина.

Сред предпочитаните от мнозина почитатели са соловите албуми на Константин Цеков, съдържащи инструментална музика. "Take the Ferry Home" е завръщане към семейството и приятелите , "Глътка от земните реки" е интригуващо пътешествие по различни точки от земното кълбо, "Крилете на рибите" ни приласкава, а "Вертикали" ни кара да мечтаем.

Петата солова, изцяло инструментална продукция на Константин Цеков е "Nine Belated Pieces".

Музикалният свят на семейство Вили и Велù Чаушеви

Вили и Велù Чаушеви са възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Тя е певица с каракачански корени , а той тамбурист роден в общността на алианите.

В отношенията си разчитат на разбирателството и любовта, които ги водят към музикални и лични върхове. В музиката си успешно и умело смесват фолклорните ритми и мелодии с етно, джаз, поп и ориенталско звучене.

Търсени и предпочитани партньори са в проектите на много популярни музиканти.
Тази чудесна идилия се допълва от двамата им даровити наследници Диана и Георги Чаушеви, които вече са обещаващи млади музиканти.

Разговорът с Лина Мачева и Юлия Гатдерова за "Земя на таланти" ще ви разкрие още интересни аспекти от живота на тези вдъхновяващи хора.

Дара Екимова и Искрата заедно за по-добра българска музик

Как са се срещнали Дара Екимова и Искрен Тончев – Искрата, къде е здравословният баланс в правенето на музика, как се създават мостове в комуникацията между артист и аудитория и не на последно място за това каква е ролята на грамотността, ще научите от разговора им с Диляна Трачева и Здравко Петров.

Никола Груев – Котарашки или когато БГ фолклора среща международното признание

През 2017 година анимацията "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев, създадена по разказ на Георги Господинов бе номинирана за награда "Оскар". Наред с името на българския режисьор, нашумя и името на Никола Груев –Котарашки, защото неговата музика е част от филма. Така автентичното звучене в творбите на българския артист, архитект по образование и музикант по призвание, стана световно известено.

Години преди това събитие, изкуството на Никола Груев вече бе получило международен отзвук. Записите му, умело съчетали фолклор и модерно звучене, се издават от немска музикална компания, а статии за албумите му, излизат в издания като "Индипендънт" и "Гардиън". И ако в тази история се преплитат успехът и случайността, то зад силуета на Никола Груев прозират вдъхновение, творческо въображение и интелигентност.

Вълшебният кавал на Владимир Величков за пробуждане на сетивата

Владимир Величков е един от съвременните инструменталисти, които дават нов образ на автентичните български инструменти и достойно го нареждат между световните музикални феномени.

Концерти, наши и международни проекти, записи с различни световни звезди са малка част от нещата, които променят мирогледа на Владимир за съвременната и фолклорната музика.

Той е смел импровизатор, а под виртуозните му пръсти дори класиката звучи новаторски.

Проф. Красимир Тасков - Историята на "Дивертименто за две пиана"

Композиторът Красимир Тасков получава своето вдъхновение за творбата от мотиви, които е създал неговият син. Произведението, съчетава в себе си много теми преплетени с етно звучене и минимализъм.

Какви са похватите използвани за изграждането на композицията и други любопитни факти - ще разберете от интервюто на Татяна Иванова и Валерия Христова.

Времето, в което живеем и музиката на No more many more

Групата "No More Many More" генерира качествена музика с два успешни албума зад себе си, докоснали ушите и сърцата на верните им фенове.

"Помогни ми" е първият сингъл от третия албум на групата, вдъхновен от несигурните и самотни времена на изолация и настройване на хората един срещу друг, а главни герои са емоциите.

Симфонични скици от България - Румен Бояджиев-син в Земя на таланти

В епизод 34 на проекта на БНР и Музикаутор "Земя на таланти" той сподели, че творбата е написана за годишнина от създаването на Нов симфоничен оркестър и изпълнена премиерно от този състав под диригентството на Петко Димитров.

Авторът винаги се е вълнувал от българската музикална традиция и се е стремял да я следва, като я съчетава със съвременното звучене.

Пулсът на времето в превъплъщенията на Маги Алексиева - Mey

Започнала професионалната си кариерата в България, Маги избира трудния, но предпочитан от нея път - да се развива и утвърждава в чужбина, но без да губи нито за миг връзка с родната публика и сцена и с желание да е част от българския музикален живот.

В стремежа си към красота и съвършенство, Маги прави още един труден, но логичен за нея избор - да изпълнява некомерсиална музика и да не търси лесен начин да печели сърцата на слушателите.

През 2011 се запознава с американския барабанист Пуджи Бел, с когото записва 3 албума, представени в престижни европейски джаз клубове.

През 2018 бе издадена продукцията "Love And Receive" на френско-българската формация MEY feat. JCAT, а от 2021 се радваме на творбата "Lost and Found".

От разговора на певицата с Цветославия Бахариева и Здравко Петров научаваме подробности за артистичния живот по време на пандемия във Франция, където живее и работи Маги, за актуалната й колекция "Lost and Found", както и за сътрудничеството й с Младен Димитров –Mr. Moon в темата Timelapes- част от съвместно EP.

Самоел Ованесян от група Синьо: Обичаме да правим музика на български език

Обединени под името група "Синьо“, Самоел Ованесян и Иван Терзиев записват дуетната песен, озаглавена "Ден след ден". Тя е разказ за отминалата, но неизживяна любов и за надеждата, която никога не умира. Преживяване и момент от живота, през който всички неизбежно минават. Музиката и аранжиментът са дело и на двамата, а текстът – на Пламен Пеев.

Музикантът Чавдар Гочев - Чарли, който изпя историите си мини албум

В края на 2019 г. Чавдар Гочев – Чарли, познат като китарист, композитор и аранжор, издаде първата си песен, в която се изявява като певец. Казва се "Мои приятели". Година по-късно излезе и самостоятелният му мини албум, озаглавен "Завинаги".

Както в почти всички негови композиции и тук, Чавдар е автор на музиката, текста и аранжимента, а също така и на изсвирените партии на повечето инструменти, с изключение на барабаните, които са дело на Александър Василев.

Тихомир Георгиев

Тихомир Георгиев е богата артистична личност - DJ, ремиксатор, композитор, текстописец, продуцент. През 1995г. основава проекта "Бисквитките", а по-късно издава свои сингли и албуми, като – DJ Тишо, Експлозия, Т60, The Friends, Georgieff и др. Професионалният път на Тихомир преминава и през различни медии като музикален редактор, радио водещ, редактор в телевизионни програми. В интервюто на Юлия Гатдерова и Лина Мачева може да научите повече за Тихомир, група "Бисквитките", баба Лина и сингъла им "Та- ра- така".

Дороти Такев: Искам да живея, пътувайки с музиката си - "Земя на таланти"

Музиката винаги е заемала специално място в живота на Дороти Такев. Повече от десет години тя създава авторска музика, а през 2020 г. се появява и дебютният й албум - един нов свят, в който тя е илюстриран герой, с визия за всяка от 13-те песни.

Димитър Радев Вълчев

Адвокат по професия, Димитър Вълчев не спира да записва авторската си музика. "ХРАМ" е песен за силата на духа, любовта и връщането към живот, за потребността на всеки да намери своя Господ по пътя към себе си. С него разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

"Из Глобания Балкан" - музикалното пътешествие на Недялко Недялков

"Аз следвам вътрешното си усещане и убеденост, които ме водят към различните стилове и посоки в музиката и така я превъплъщавам в различни образи. Никога не подхождам амбициозно, чакам сърцето да ми подскаже". Думите са на Недялко Недялков е един от малкото съвременни музиканти, усъвършенствали таланта си в огромното стилово и жанрово разнообразие на световната музика. Безкрайната му любов към българската народна музика и нестихващото му желание да опознава и други музикални светове, го правят творец с разпознаваем и виртуозен стил. Желанието му да работи с позитивни и чисти хора, които същевременно са и невероятни музиканти, го събира със саксофониста Владимир Карпаров, китариста Петър Миланов, барабаниста Стоян Янкулов – Стунджи, за да създадат Glo Bal Kan project - много успешен проект, покорил наши и световни сцени. С Недялко Недялков разговарят Лина Мачева и Юлия Гатдерова.

Nocktern – от класика, рок, пънк и хард-кор до електро-рок

Сред нестандартните проекти на родната музикална сцена, с два краткосвирещи и един дългосвирещ албум в актива си, Nocktern винаги се е отличавал с характерно звучене, съчетаващо влияния от предишния опит на Стоимен Стоянов в сферата на класика, рок, пънк и хард-кор.

Как от самостоятелен проект на Стоимен Стоянов, Nocktern се развива до електро-рок трио, кои музиканти привлича той и каква е концепцията на албума "Scavengers" може да научите от разговора му с Диляна Трачева и Здравко Петров.

"Земя на таланти" представя Бате Са

Александър Корабов, познат като Бате Са, извървява своя път от класическата музика до рапа и хип-хопа. Той прави разлика между последните две, защото в хип-хопа открива важен и ценен елемент - мъдростта.

Възгледите си за посланията и отговорността в музиката, за интелектуалната собственост, за нелеката съдба на емигрантите и още актуални теми, Бате Са споделя в разговора с Диляна Трачева и Здравко Петров.

"Влакът" на дует Ша-Ша и пътешествието им в стил бохемски блус

Повече от десет години гласът на Гергана Добрева и китарата на Светослав Колев – Цвъри звучат в авторската музика на дует Ша-Ша. Откъде идва това име, как се комбинира бохемски блус с джипси джаз, кънтри и латино и накъде ни отвежда „Влакът“– четвърти за дуета албум, ще разберете от разговора им с Диляна Трачева и Здравко Петров.

Александър Логозаров за откритите музикални измерения от „Космически кадилак“

Китаристът Александър Логозаров е чест гост в различни проекти, но едва в авторския си албум “Space Kadillak”, той комбинира стилове по начин, който отразява неговите лични музикални влияния. Повече за космическия кадилак на Александър Логозаров, какво го е подтикнало да създаде пиеси като “Running Elephant” и кои са останалите музиканти в проекта ще научите от разговора му с Диляна Трачева и Здравко Петров.

Дигиталната музика на Николай Бекриев в проекта "Now in Bulgaria"

Ако познавате Николай Бекриев само като Заека от Анимационерите, време е да се запознаете и с новия му самостоятелен авторски проект Nib: Now in Bulgaria.

Пъстрата вселена на музиканта избухва и в петия за проекта сингъл "Моят подводен Рим". Кой е неговият Рим и защо подводен – вижте в разговора на Николай с Диляна Трачева и Здравко Петров.

Минко Ламбов и музиката, вдъхновена от една легендарна цигулка

Своя първи Концерт за цигулка и оркестър композиторът Минко Ламбов посвещава на Светлин Русев и легендарния Страдивариус „Кампоселиче“.

Първото изпълнение на 4-частното произведение „Кампоселиче – фатални страсти“ е в Русия, а българската премиера е на 14 февруари 2019 г. със Софийската филхармония под диригентството на Саша Мякиля. Направен е и студиен запис със Симфоничния оркестър на БНР, ръководен от Марк Кадин.

Тони и копнежа й по вечните неща в песента „Близо“

Тони винаги е била подвластна на новите тенденции в попмузиката. В своите песни тя изпява идеите си по един естествен начин, на един дъх, без претенции и с усмивка. Нейната песен „Близо“ е с мелодично кънтри звучене, неподправена, акустична и наситена с богати вокали. С Тони разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

За какво разказва музиката в сборника от песни на Ангел Добрев

Животът на Ангел Добрев е изкуство. Той е брилянтен инструменталист, педагог, композитор и аранжор. Доктор по музикална педагогика и преподавател в СУ “ Св. Климент Охридски”, ДЮФА “Изворче” и НМУ “Любомир Пипков”- София. Основател на оркестъра за автентичен фолклор “Фолк” и на камерна формация за етно музика “Етнос”, а заедно с хореографа Асен Павлов създават формация за световна музика- “Етнотикс”.

Близо 40 години Ангел Добрев е солист-гъдулар в Оркестъра за народна музика на БНР, а през тровческия си път създава повече от 400 композиции и обработки за хорови състави, симфонични, народни и духови оркестри.

Той е продуцент е на три диска и сътворява три книги. Именно една то тези книги- “Народни песни от Северна България” е поводът за гостуването на Ангел в “Земя на таланти”. В интервюто на Юлия Гатдерова и Лина Мачева ще научите защо гъдулар издирва и събира аетентични и непознати песни и какво разказват те.

Цветелина Чендова: само стойностната музика вълнува хората

Познаваме Цветелина от творческите ѝ изяви в любими столични клубове. Заради нейната непосредственост, участията й изглеждат като появили се на шега, но всъщност зад всяко едно от тех стоят часове, изпълнени с много труд и репетиции. „Alex“ е авторска песен на Цветелина Чендова, която тя посвещава на двама свои приятели. С Цветелина Чендова разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Пъстрият свят на Евелина Христова

Тя е част от “Ева” квартет и хор “Мистерия на българските гласове”. Тя е един от създателите на ДЮФА “Вихрен”- София с дългогодишен опит като педагог по народно пеене. Изпълнител с богат и достоен професионален път, тя е Евелина Христова- цветна, талантлива, успешна.

Какви са новите и проекти и какво е народната музика за нея ще разберете от интервюто на Юлия Гатдерова и Лина Мачева.

Сенките по пътя на Христина Белева

Христина Белева е една от най- добрите гъдуларки на нашето време. Музицирането и изпълненията и са разпознаваеми, стилни, различни, иновативни и завладяващи.

Христина е солист на Оркестъра за народна музика на БНР , преподавател по гъдулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и част от група „Булгара“. Музикалният и път преминава и през професионалните ансамблите „Тракия“ и „Филип Кутев“ . Участник е в различни проекти като „MyStory Of Folklore“, „Om New Quartet“, Дуо Христина Белева и Петър Миланов , „Untraditional Duet“ , „Христина Белева & Васил Хаджигрудев“ и много други.

Именно „Христина Белева & Васил Хаджигрудев“- е поводът за интервюто на Цвети Радева с талантливата гъдуларка, а от видеото ще научите защо контрабас и гъдулка творят заедно и какви всъщност са „Сенките по пътя“.

Асен Маринов и неговите етно-истории от Балканите

Музикални етно-истории разказва Асен Маринов в шестия си албум „Шепот от Балканите“. Той е класически музикант-китарист, част от формациите китарен квинтет „ЕПИКА“, Asen & Milena Group, Balkan winds и др.

В интервюто с Цвети Радева инструменталистът разказва за себе си, музикалните си търсения и пиесата „Югозападна история“.

Асен Маринов и неговите етно-истории от Балканите

Музикални етно-истории разказва Асен Маринов в шестия си албум „Шепот от Балканите“. Той е класически музикант-китарист, част от формациите китарен квинтет „ЕПИКА“, Asen & Milena Group, Balkan winds и др.

В интервюто с Цвети Радева инструменталистът разказва за себе си, музикалните си търсения и пиесата „Югозападна история“.

Лечебната сила в музиката на Димитър Карамфилов

Албумът "TURN TO LOVE" на басиста Димитър Карамфилов се отличава с красиви мелодии и еклектика от разнородни влияния. Той създава музиката по време на първия локдаун през 2021-ва, сядайки пред пианото в опит да избяга от стреса но пандемията чрез лечебната сила на музиката.

В записите участват Антони Дончев (пиано) и Васил Вутев (барабани). С Димитър Карамфилов разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Димитър Радев Вълчев: Най-големият храм е човешката душа

"ХРАМ" е песен с послание за силата на духа, любовта и връщането към живот, за потребността на всеки да посещава църкви, синагоги, джамии и др. За нея и за творческите търсения на адв. Димитър Вълчев разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров

Въображаемото в "Bliss and Blasphemy" на група "Али"

"Bliss and Blasphemy" е песен за въображаемите истории, които всеки от нас несъзнателно създава във връзките си и за все по-деликатния в днешно време баланс в любовта, който зависи от личните демони на всеки, споделя Али Абдала, който е автор на музиката и текста на песента. С него разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров

Румен Гайдев: Музиката сама ме води към думите

Първите творчески стъпки на Гаро са свъразни с музиката. Той е композитор и текстописец на песни на "Сленг", Графа, D2, Ира, Нана и много други. Участва и реализира десетки рекламни, музикални и филмови проекти. Песента „Близнак“ е вдъхновена от документален филм на Мартин Карбовски за сиамски близнаци от ромски произход. С Румен Гайдев – Гаро разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

"100% джаз" на Ангел Заберски

Сред музикалните изкушения на Ангел Заберски - син е пиесата, озаглавена „100 % ДЖАЗ“. В нея талантливия музикант залага на елегантността и романтичната импровизация, както и на силните страни на Михаил Йосифов, Стоян Янкулов - Стунджи и Борис Таслев - всички те безкомпромисни професионалисти и изключително сработени мислещи музиканти. С Ангел Заберски – син разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Христо Деянов: Музиката ме прави истински щастлив

Музиката винаги е заемала специално място в живота на Христо Деянов – Доктора и повече от 40 години той продуцира, записва песни и издава множество албуми. „Музикална антология 1980 - 1920“ е петият албум на Христо, в който са включени три диска с най-доброто от неговото творчество, както и песни, записани през последните години, сред които е и „Пак ще съм щастлив“. С Христо Деянов – Доктора разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Мистичните търсения на група Pumpal

Павел Стойчев и Мирослав Цветков са заедно повече от трийсет години в различни музикални проекти до създаването на група Pumpal през 2004 г. Първоначално формацията е студийна, но после развива и концертна дейност, а албумът "Grateful" събира най-знаковите песни на групата.

 

Галактическият път на група „СПРИНТ“

По повод 40-та си годишнина една от най-обичаните български рок групи у нас „Спринт“ издаде най-новия си албум, озаглавен „Галактика – 2x20“. Сред песните, включени в него са „Диви цветя“, „Ситуация“, „По въздух и вода“ и „Пътят“. Последната е включена в рубриката „Земя на таланти“, която е от сесията на Културния фонд на Музикаутор и е съвместна инициатива с БНР. За песента и новите творчески търсения на групата разказва Пейо Пеев – барабанист и създател на „Спринт“.

Живко Василев - Кога дъждът вали в 7/8

„Едно от най-важните ми решения беше да свиря на кавал и да уча джаз“ – думите са на кавалджията Живко Василев, който представя новия си албум “Places” в разговор с Цвети Радева.

 

Модата и музиката в света на Devitza

Евелин Малезанова - Devitza се занимава с музика едва от две години, но се радва на голям интерес в модерния ъндърграунд. Пише сама своите текстове на български и руски език, както е и в песента „Виж се в мене“. Музиката и аранжимента са на Горазд Попов – Goro.

Водещи на интервюто с Евелин Малезанова - Devitza са Диляна Трачева и Здравко Петров.

Музикална картина в две части

В рубриката „Земя на таланти“ представяме композитора Васил Делиев и неговата "Импресия за духов оркестър". Творбата е написана в две части, като първата е озаглавена "Dreams" - лирична тема от детска песен на Васил Делиев включена в селекцията на Детската мелодия на годината, а втората част "Rondo ala Traki" e закачка с Дейв Брубек и неговата композиция "Blue Rondo à la Turk".
Интервю на Валерия Христова – водещ на предаването „Метроном“ по програма „Христо Ботев“ и Ирена Гъделева – водещ на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“.

Поривът на източния вятър в музиката на Фабрицио Паризи, The Editor и DIA

Зад проекта Wind of East стои най-успешното продуцентско дуо у нас Fabrizio Parisi & The Editor и певицата DIA.
Целта му е кратка и ясна – да вкара българския фолклор в клубовете по цял свят! Всяка от песните стъпва на основата на автентичен български фолклор, к магично претворен от гласа на DIA.
Под опитните ръце на Fabrizio Parisi & The Editor, песните придобиват ново и модерно звучене, готови да прескочат границите на България.
Фолклорното вдъхновение за WIND OF EAST е събирано от DIA в шопската, пиринската и родопската етнографски области.
Тук намират място дийп хаус и текхаус, джекинг груув и EDM.
Албумът излиза от MonoShake и се реализира с подкрепата на Музикаутор.

Красотите на България, описани с музика

В рубриката „Земя на таланти“ представяме композитора Румен Бояджиев-син и неговата симфонична поема „България“, създадена в памет на големия български композитор Панчо Владигеров.

Интервю на Ирена Гъделева – водещ на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“, и Валерия Христова – водещ на предаването „Метроном“ по програма „Христо Ботев“

СЛЕДВАЩИ

Слушайте „Земя на таланти“ в над 40 предавания по всички програми на БНР:


Хоризонт
 • „Бъди какъвто си“
 • „Пулсиращи ноти“
 • „12+3“
 • „Алегро виваче“
 • „На бис“
 • „Закуска на тревата“
 • „Имат ли песните спиране“
 • „Двуглас“
 • „Рано в Неделя“
Христо Ботев
 • „Трезор“
 • „Жълтата подводница“
 • „Метроном“
 • „Жива вода“
Радио Благоевград
 • „Евротоп“
 • „Днес“
 • „Магията на музиката“
 • „Неделен мегдан“
БНР - Бургас
 • „Живея в град невероятен”
 • „Странджа пее”
Радио Варна
 • „Джем сешън“
 • „Улица Събота“
 • „Може би „Да“
 • „Студио Класика“
 • „Фестивалите“
 • „Съботна трапеза“
 • „Срещи в 7/8-ми“
Радио Видин
 • „Музикални посоки“
 • „Свободна зона“
 • „Музикална зона“
 • „Класик час“
Радио Кърджали
 • „Дискотека“
 • „Хоризонти“
 • „Полет над Родопите“
Радио Пловдив
 • „МР3 формат“
 • „Радио Пловдив класик“
 • „От дума на дума“
Радио София
 • „Моята друга музика“
 • „Чуй света“
 • „Радиокафе“
Радио Стара Загора
 • „БГ зоната“
 • „Класика за всички“
 • „От извор се песен лее“
Радио Шумен
 • „Фулмакс“
 • „Оттука започва денят“