Радиоконкурс "Славейче"

Радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни ”Славейче”

РЕГЛАМЕНТ:

Първото извънстолично радио в България – Радио Стара Загора, организира XXV радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“.

За участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуства и паралелки с разширено изучаване на музика.

Ø  Радиоконкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври 2024 г. от 10:00 часа в Радио Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I“ 75.

Ø  Участниците представят две народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен, в „чист вид“ (акапелно), без музикален съпровод и авторска намеса.

Ø  ВАЖНО УСЛОВИЕ!

Едната от песните трябва да бъде непопулярна. По този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от богатството на българския музикален фолклор. В продължение на това добавяме записите на „славейчета“ от  20, 21, 22, 23 и 24-то издание на конкурса, като журито ще се радва, ако вашите предложения не се дублират с тях.

КОНКУРСЪТ Е БЕЗ ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ.

Краен срок за изпращане на заявки – 1 октомври 2024 г.

Ø  Голямата награда за младите таланти, класирани на първо място, е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора.

Ø  От всички лауреати в надпяването слушателите на Радио Стара Загора избират песен на слушателя чрез пряко гласуване в предаванията за българска народна музика.

Почетен гост в журито тази година е световноизвестният гъдулар Пейо Пеев - композитор и дългогодишен солист в оркестъра на Българското национално радио.

Допълнителна информация за условията и регламента можете да получите на телефон 042/616-414 и на сайта на Радио Стара Загора: https://bnr.bg/starazagora

Формуляр за заявка за участие в конкурса можете да изтеглите от ТУК>>  

Декларация за информирано съгласие можете да изтеглите от ТУК>>  

Националният радиоконкурс „Славейче“ е модерна форма за изява на даровити деца в областта на народната музика. Като лауреати на този конкурс пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати млади певци, солисти на Оркестъра за народна музика на БНР и на професионалните ансамбли за народни песни и танци. Сред тях са имената на Дарина Славчева, Женя Казакова, Ивелина Димова, Пепи Христозова, Деси Слава, Николай Урумов, Димитър Арнаудов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов; за първи път в радиоефира прозвучават мелодиите на инструменталистите Добромир Велев (гъдулка), Явор Бобев, Петко Янгьозов (гайда), Никола Гайдаров (кавал) и много други талантливи изпълнители.

Конкурсът е музикална емблема на Българското национално радио в полето на фолклорната музика и е част от културното богатство на Стара Загора.

Малки приятели, хайде да се надпяваме!


ПРИЛОЖЕНИЕ

Лауреати на XX издание на радиоконкурс "Славейче"

Лауреати на XXI издание на радиоконкурс "Славейче"

Лауреати на XXII издание на радиоконкурс "Славейче"

Лауреати на XXIII издание на радиоконкурс "Славейче"