Радиоконкурс "Славейче"

Радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни ”Славейче”

РЕГЛАМЕНТ:

Първото извънстолично радио в България – Радио Стара Загора организира XXIV радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“.

За участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуства и паралелки с разширено изучаване на музика.

Ø  Радиоконкурсът ще се проведе на 22 и 23 април 2023 г. от 10:00 часа в Радио Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I“ 75.

Ø  Участниците представят две народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен, в „чист вид“ (акапелно), без музикален съпровод и авторска намеса.

Ø  ВАЖНО УСЛОВИЕ!

Една от песните трябва да бъде непопулярна. По този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от богатството на българския музикален фолклор.

КОНКУРСЪТ Е БЕЗ ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ.

Краен срок за изпращане на заявки – 16 април 2023 г.

Ø  Голямата награда за младите таланти, класирани на първо място, е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора.

Ø  От всички лауреати в надпяването слушателите на Радио Стара Загора избират песен на слушателя чрез пряко гласуване в предаванията за българска народна музика.

Ø  ЖУРИ:

Известната и обичана тракийска певица Ваня Вълкова, Милена Паунова – председател на журито и музикален редактор в Радио Стара Загора, Неделчо Киров – отговорен звукорежисьор в Радио Стара Загора.

Допълнителна информация за условията и регламента можете да получите на телефон 042/616-414 и на сайта на Радио Стара Загора: https://bnr.bg/starazagora

Формуляр за заявка за участие в конкурса можете да изтеглите от ТУК>>   

Декларация за информирано съгласие можете да изтеглите от ТУК>> 

Националният радиоконкурс „Славейче“ е модерна форма за изява на даровити деца в областта на народната музика. Като лауреати на този конкурс пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати млади певци, солисти на Оркестъра за народна музика на БНР и на професионалните ансамбли за народни песни и танци. Сред тях са имената на Дарина Славчева, Женя Казакова, Ивелина Димова, Пепи Христозова, Деси Слава, Николай Урумов, Димитър Арнаудов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов; за първи път в радиоефира прозвучават мелодиите на инструменталистите Добромир Велев (гъдулка), Явор Бобев, Петко Янгьозов (гайда), Никола Гайдаров (кавал) и много други талантливи изпълнители.

 Конкурсът е музикална емблема на Българското национално радио в полето на фолклорната музика и е част от културното богатство на Стара Загора.

Малки приятели, хайде да се надпяваме!