Вивиан Рединг: Всички заедно трябва да изградим една по-силна Европа

Снимка: Архив
Едва 28% от европейците смятат, че гласът им се чува. Това стана ясно по време на провелата се през седмицата в София дискусия между еврокомисаря по правосъдие, основни права и гражданство и заместник председател на Европейската комисия Вивиан Рединг и граждани. Основна тема на открития диалог беше икономическата криза, правата на гражданите и бъдещето на Европа.

През тази година подобни дискусии са били организирани в 26 държави - дори на места, където разговорите по такива теми не са много удобни - например Гърция, Испания, Португалия и Ирландия. Еврокомисар Рединг изтъкна, че това, което иска да чуе е силната воля на гражданите да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема като част от себе си.

Всяка година Европейската комисия получава над 1 милион запитвания от граждани и редовно провежда публични консултации и допитвания. Резултатът - въпреки, че две трети от гражданите на ЕС се чувстват европейци, едва 36% казват, че познават правата си на такива. Хората споделят също, че все още имат проблеми, когато работят, учат, живеят, пътуват или пазаруват в рамките на Евросъюза или когато искат да използват гласа си, за да участват в процеса на вземане на решения.

Вивиан Рединг заяви, че настоящата икономическа криза е преди всичко криза на доверието. За да се подсили устойчивостта на общата европейска валута, Европейската комисия създаде Европейски стабилизационен фонд в размер на 500 млрд. евро. Също така Европейският съюз отделя над 6 млрд. евро за борба с младежката безработица, като предложението на Комисията е те да бъдат достъпни от следващата година.
По публикацията работи: Лъчезар Христов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!