ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Франция призна грешки в кризата с протестите, бомба пред телевизия „Скай“ в Атина (обобщение)

Едуард Филип призова „жълтите жилетки“ да формулират исканията си Френският премиер Едуард Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки". Според Филип с..

публикувано на 17.12.18 в 12:41

Европейският парламент гласува по-строги правила за канцерогените на работното място

Нови осем вещества влизат в списъка с вредни вещества на работното място, които могат да причинят рак или генетични мутации. Евродепутатите актуализираха правилата за защита на работниците от излагане на канцерогенни и мутагенни вещества , включително..

публикувано на 16.12.18 в 09:30

Нов регламент насърчава електронната търговия

В началото на декември влезе в сила новият регламент на Европейската комисия , с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Където и да се намират, потребителите вече имат онлайн достъп до желаните от тях..

публикувано на 15.12.18 в 09:05

Юнкер, Ципрас, България в Шенген (обобщение)

Споразумението по Брекзит не е отворено за предоговаряне. Това е категоричната позиция на Европейския съвет по чл.50, която европейските лидери потвърдиха на заседание през изминалата нощ. Съветът препотвърждава своите заключения от 25 ноември за..

публикувано на 14.12.18 в 11:49

Европейската реформа в пътното таксуване - къде се спъна българският интерес

Страните от Европейския съюз, които прилагат  такси за ползване на пътната инфраструктура въз основа на време, ще трябва да преминат към пътни такси въз основа на изминато разстояние - тази реформа за пътното таксуване подкрепи Европейският парламент...

публикувано на 13.12.18 в 07:15

Шенген, Брекзит (обобщение)

Приемането на България зависи от Съвета на ЕС Европейският парламент призова във вторник за премахване на проверките по всички български и румънски гранични пунктове с държавите от Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок...

публикувано на 12.12.18 в 12:12

Повече средства за Европейския корпус за солидарност

Европейският корпус за солидарност вече разполага със собствено финансиране, без да се засягат средствата за други младежки програми, съобщи евродепутатът Момчил Неков. „До 2020 година сме осигурили 375 млн. евро, като настояваме за новия програмен период..

публикувано на 12.12.18 в 09:44
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел

Тереза Мей - сама и "заключена" в своята сделка за Брекзит

С малкия гаф, при който вратата на автомобила на британския премиер Тереза Мей заяде, когато излизаше за срещата си с гарманския канцлер Ангела Меркел, анализаторите описват ситуацията около Брекзит. "Заключена в собствената си кола - не е ли това метафора..

публикувано на 12.12.18 в 07:25

Полша настоява за допълнителни санкции на ЕС срещу Русия, заради напрежението с Украйна

"Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразуменията с Украйна!" - казва за инцидента в Азовско море полският президент Анджей Дуда. Преди 15 дни руският боен флот задържа три украински военни кораби и екипажите им в..

публикувано на 11.12.18 в 12:10

Пазаруваме онлайн от всяка страна в Европейския съюз

От 3 декември е в сила нов европейски регламент, с който се прекратява блокирането на географски принцип в рамките на ЕС. Това означава, че потребителите могат да пазаруват онлайн от всяка страна в Европейския съюз, независимо къде се намират в момента...

публикувано на 11.12.18 в 11:26

Ева Майдел: Пред Коледа потребителите свободно ще пазаруват онлайн в рамките на ЕС

От началото на този месец потребителите в Европа могат да пазаруват онлайн от всяка страна на Европейския съюз, независимо от това къде се намират в момента. Това стана възможно благодарение на влязлата в сила Директива за премахване на някои ограничения..

публикувано на 11.12.18 в 08:30

Шенген, Украйна, Западни Балкани, Великобритания (обобщение)

Двоен стандарт и дискриминация Европейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, с която призовава за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БНР. Очаква се евродепутатите да подкрепят доклада на своя колега Сергей..

публикувано на 10.12.18 в 14:34

Ивайло Калфин за новия европейски бюджет

Отлагането на следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 година и приемането му след изборите за Европарламент, насрочени за май 2019 година, крие високи политически рискове. Предупреди Ивайло Калфин - съветник на..

публикувано на 10.12.18 в 13:45

Финтех компаниите - идва ли краят на традиционните банки

Финтех (FinTech) компаниите са новоизгряващите конкуренти на традиционните банки. Те все по-активно напредват и се адаптират към динамичната среда и в търсенето на дигитални услуги от страна на клиентите.  FinTech е  хибридна форма между финанси и..

публикувано на 09.12.18 в 08:05

Меркел, Ципрас, Макрон (обобщение)

Канцлерът с последна реч като лидер пред съпартийците си от ХДС Ерата на Ангела Меркел като лидер на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) приключва днес. В 10,30 германско време в Хамбург започна конгресът на партията, на който ще бъде..

публикувано на 07.12.18 в 13:04

"Жена на война" спечели тазгодишната филмова награда LUX на Европейския парламент

Филмът „Жена на война”, копродукция на Исландия, Франция и Украйна, е носителят на тазгодишната кинонаграда ЛУКС на Европейския парламент. Призът беше връчен от председателя на ЕП Антонио Таяни. Лентата на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон..

публикувано на 06.12.18 в 21:52
Ларс Льоке Расмусен

Бъдещето на Европа зависи от това как се справяме с днешните предизвикателства, зави пред ЕП датският премиер

Бъдещето на Европа зависи от това как се справяме с днешните предизвикателства. Това каза датският премиер Ларс Локке Расмусен пред Европейския парламент в Брюксел. Расмусен стана поредният лидер, който представи своята визия за Бъдещето на Европа..

публикувано на 06.12.18 в 21:43
евранет плюс Андрей Ковачев

Предстоящи реформи в областта на миграцията, сигурността, инвестициите в Европейския съюз

Няколко месеца преди изборите за Европейски парламент евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев прави поредица от срещи с млади хора, основно студенти и ги убеждава в ползите от гласуването, както и в предимствата на членството в Европейския съюз. Той..

публикувано на 06.12.18 в 17:05

Правата на европейските граждани във Великобритания след БРЕКЗИТ

 По-малко от седмица остава до гласуването в парламента на Великобритания, от което се очаква решението на депутатите за бъдещето на споразумението между Европейския съюз и Обединеното кралство, което урежда стъпките по процедурата за БРЕКЗИТ. Тя трябва..

публикувано на 06.12.18 в 10:38

„Чиста планета за всички“ – новата екостратегия на Европа

Пътят към неутралната спрямо климата икономика ще изисква съвместни действия в седем стратегически области, прие Европейската комисия през месец ноември в общата за Европа Стратегия за чиста планета. Енергийна ефективност, внедряване на възобновяеми..

публикувано на 06.12.18 в 08:25