ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Предложенията на ЕК за бъдещето на Европейския съюз

Добре е още отсега България да има позиция по т.нар. "Бяла книга" за развитието на Еврозъюза, макар за момента по петте предложения да се изказват само мнения на различни политици, заяви в предаването "Неделя 150" евродепутатът  Светослав Малинов ...

публикувано на 10.03.17 в 15:22

Могерини информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини днес ще информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, предаде „Радио..

обновено на 09.03.17 в 19:04

Ролята на ЕС в решаване на Кипърския въпрос

В неделя  специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейд, каза, че според него двамата лидери - президентът Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ искат процесът за обединението на острова да бъде успешен. За..

публикувано на 09.03.17 в 19:01

ЕП задължи ЕК да въведе визовата реципрочност за граждани на САЩ

Европейската комисия беше задължена законово да предприеме мерки за временно въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон продължава да изисква изисква визи от граждани на пет държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър, Полша и..

обновено на 09.03.17 в 18:46

Изтече договорът на проекта EURANET Plus

Договорът на проекта EURANET Plus изтече на 6 март 2017 година. EURANET Plus се надява скоро отново да може да Ви предлага новини от Европейския съюз. Благодарим Ви за лоялността и останете на линия!

публикувано на 07.03.17 в 10:28

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Те продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен..

публикувано на 06.03.17 в 17:00

Европейски индекс за регионална конкурентоспособност

Европейската комисия публикува третото издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263 региона на Европейския съюз - проучване, което предоставя полезна информация за регионите в помощ на тяхната икономическа ефективност. "Регионалната..

публикувано на 06.03.17 в 13:20

Ползите от европейската програма „Еразъм +“ за разкриването на социални предприятия в България

През 2017 г. отбелязваме 30 години от създаването на Програма „Еразъм“ на Европейския съюз. Давайки възможност на млади хора, студенти, ученици, възрастни обучаеми, учители, доброволци и хора, работещи с младежи, да разширят своя хоризонт, да стажуват и да..

публикувано на 06.03.17 в 11:58

Евросправочник на слушателя: Ползотворни търговски споразумения

Търговските споразумения между Европейския съюз и други страни насърчават развитието на отрасъла на селскостопанските хранителни продукти в страните от общността. Те са засилили износа на селскостопански продукти от Европейския съюз и заетостта в отрасъла,..

публикувано на 06.03.17 в 11:05

Федерика Могерини на посещение в няколко балкански страни

Министрите на вътрешните работи на Германия и Франция, в които ще бъдат произведени избори тази година, написаха тази седмица писмо до ЕК с предложения за подобряване на обществената безопасност. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос..

публикувано на 04.03.17 в 19:45

Eвропа преди новините: Европа на две скорости – от Жан Може до Брекзит

Идеята за „Европа на две скорости“ отново придобива популярност. След като преди дни председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер предложи пет варианта за европейско бъдеще, лидери от страните-членки реагираха с притеснение на опция № 3 – „тези,..

публикувано на 04.03.17 в 12:05

Хасковлии за бъдещето на ЕС

Европейската комисия представи възможните пътища, по които Европейският съюз да се развива занапред без Великобритания. Докладът, озаглавен "Бяла книга", разглежда възможностите пред Съюза да оцелее и да се усъвършенства. Целта на доклада е гражданите в..

публикувано на 04.03.17 в 10:20

Работодателите в селското стопанство и туризма вече могат да наемат сезонни работници от страни извън ЕС

Работодателите в селското стопанство и туризма у нас вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за срок до 90 дни. Това предвиждат Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилника за прилагането му, одобрени..

публикувано на 03.03.17 в 18:13

София модернизира 20 кръстовища с европари

4 милиона евро по Оперативна програма "Регионално развитие" получава София за модернизацията на 20 столични кръстовища. Първият проект, финансиран в новия програмен период по оперативна програма "Транспорт" е изграждането на третия лъч на софийското..

публикувано на 03.03.17 в 17:25

ЕС отбелязва бавен, но стабилен напредък в навлизането на цифровите технологии

Европейската комисия представи данните от изпълнението на показателите за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото.  ЕС бележи напредък, но различията между най-добрите и тези с по-слаби резултати остават значителни, сочи докладът..

публикувано на 03.03.17 в 15:32

Експертите не са единодушни моментът е най-подходящият за България да кандидатства за Еврозоната

Служебното правителство обяви намерение България да кандидатства за Еврозоната. Експертите обаче не са единодушни дали настоящият момент е най-подходящ. "Точно сега е моментът, защото служебното правителство може да вземе политически необременено..

обновено на 03.03.17 в 11:42

Владимир Шопов: Заявките за ЕС като федерация са твърде амбициозни за осъществяване

Идеята за федерация не е нова и се заявява периодично от различни партии и политици в ЕС, заяви експертът по европейски изследвания и анализи Владимир Шопов. Заявките за федерация обаче са твърде амбициозни за осъществяване, защото..

публикувано на 03.03.17 в 11:37

Мария Габриел: Единството е най-добрият сценарий за Европа след Брекзит

Европейската комисия утвърди пет възможни сценария, по които ЕС да се развива занапред след Брекзит.  Докладът, озаглавен Бяла книга, разглежда възможностите ЕС да оцелее. Ден след като ЕК го прие, председателят Жан-Клод Юнкер го представи и пред..

публикувано на 03.03.17 в 05:23

Учебните компании- най-добра практика по предприемачество

Учебни компании от Видин, Враца и Монтана получиха награди от евродепутата Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт - България, с които да стимулират младежкото предприемачество. Целта на проекта "Предприемачи на бъдещето" е да развие предприемаческата..

публикувано на 02.03.17 в 17:45

Полша, Словакия, Чехия и Унгария искат ЕС да третира еднакво еврочленките

Полша, Словакия, Чехия и Унгария призоваха Европейския съюз да третира по еднакъв начин всички държави членки. Не сме съгласни с разделението в Европейския съюз и никога няма да се съгласим на каквито и да било разделения, защото това е най-лесният..

публикувано на 02.03.17 в 16:17