ЕВРАНЕТ ПЛЮС

С две процедури по ОП „Развитие на конкурентоспособността“ насърчават създаването на клъстери в България

В последно време в България навлязоха клъстерите. Клъстер е група компании, които произвеждат сродна група продукти или услуги. Поради своята близост (както географска, така и по дейности) членовете на клъстера са движени от различни видове ползи,..

публикувано на 23.01.17 в 12:27

Евросправочник на слушателя: Логото – флаг, шевица и кирилица ще бъде символ на България по света

В логото за председателството на България на Съвета на ЕС – 2018, се съдържат три елемента – българския флаг, българската шевица и кирилицата. Автор на логото е Тодор Ангелов. На обявения на 1 ноември миналата година конкурс се включиха около 200 творци,..

публикувано на 23.01.17 в 11:10

България избра лого за председателството на Съвета на ЕС

Кирилицата, българската шевица и националният флаг съставят логото , което България ще използва в рамките на своето председателство на Съвета на Европейския съюз. Страната ни трябваше да поеме ротационното председателство едва на 1.07.2018, но..

публикувано на 23.01.17 в 09:00

Европа преди новините: Модернизирането на правилата за авторското право

Стойността на произведенията на културата и изкуството е преместена от потребителите, носителите на авторското право, артистите и продуцентите главно в полза на операторите на платформи. Това трябва да се промени.“ Това бе основната идея на Кристиян Елер..

публикувано на 21.01.17 в 12:10

Бъдещето на еврозоната и кои събития от 2017 г. биха могли да доведат до трусове на европейската валута

Според Емил Хърсев еврозоната е стабилна, толкова колкото винаги е била стабилна. По думите му, във всяка европейска страна има носталгия по връщане на националната валута или крайни лидери, които искат да се разпадне еврозоната, но това не означава..

публикувано на 20.01.17 в 12:24

Европейският съюз и Доналд Тръмп

"Европейският съюз? Та в него е само Германия! НАТО? Чиста отживелица! Брекзит? Чудесни неща вършат тия британци!" Последните интервюта на екстравагантния бъдещ американски президент Доналд Тръмп изобилстват от бомбастични изявления. Той не бърза да..

публикувано на 20.01.17 в 11:25

ЕП обсъжда днес резолюция с мерки срещу прането на пари

Евродепутати искат връщане на черния списък на трети страни за пране на пари. Гласуването на проекта за резолюция е днес, а в нея се твърди, че този списък е твърде ограничен и е необходимо да се разшири, включително и с територии, в които..

публикувано на 19.01.17 в 10:56

Ева Паунова: Дигиталните умения наистина ще бъдат важни за развитието на една от водещите индустрии на 21-и век

Посланикът на дигиталните умения Ева Паунова заяви, че дигиталните умения наистина ще бъдат важни за развитието на една от водещите индустрии на 21-и век За поредна година Европейската седмица на програмирането надмина резултатите от предходната година..

публикувано на 18.01.17 в 18:18

Антонио Таяни от ЕНП е новият председател на Европейския парламент

Италианецът Антонио Таяни беше избран за председател на Европейския парламент. Кандидатът на ЕНП спечели след четири драматични гласувания в пленарната зала в Страсбург срещу опонента си Джани Питела. Антонио Таяни получи 351 от общо 633..

публикувано на 18.01.17 в 13:51

Потребителите в ЕС все още са изправени пред необоснована дискриминация при пазаруването онлайн

Потребителите в ЕС все още са изправени пред необоснована дискриминация на основата на националност или място на живеене, когато пазаруват онлайн, показва доклад на мрежата на Европейските потребителски центрове, озаглавен "Невидимите граници: все още..

публикувано на 18.01.17 в 13:32

Фигаро: Тереза Мей каза сбогом на единния пазар

Водеща тема за европейските издания е речта на Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС. Тереза Мей каза сбогом на единния пазар, пише френският вестник "Фигаро". Най-после премиерът сложи край на дебатите за това към какъв тип отношения с ЕС..

публикувано на 18.01.17 в 13:27

Предприемачи на бъдещето от Северозапада

Какво означава да бъдеш млад предприемач и как се прави учебна компания - това научиха ученици от Видин в рамките на креативния лагер по програмата "Учебна компания", организиран от Джуниър Ачийвмънт България и осъществен с подкрепата на евродепутата..

публикувано на 18.01.17 в 11:59

Светослав Малинов: За 10г. българската икономика успя да се преориентира към ЕС

Десет години след пълноправното членство на страната ни в Европейския съюз ясно се вижда, че българската икономика извървя дългия път по преориентация към Съюза . Това каза евродепутатът от Европейската народна партия Светослав Малинов. По думите му..

публикувано на 18.01.17 в 05:29

Европейската комисия с пакет от мерки за улесняване доставчиците на услуги

Европейската комисия представи пакет от мерки, благодарение на които предприятията и специалистите ще могат по-лесно да предоставят услуги на потенциален пазар от 500 милиона души в Европейския съюз (ЕС). С предложените мерки доставчиците на услуги ще..

публикувано на 17.01.17 в 14:55

Расте броят на исканията от европейски държави за връщане на мигранти в Гърция

Близо 4500 искания от европейски държави, и най-вече от Унгария, са постъпили за връщане на мигранти в Гърция, съобщават гръцките електронни издания, като се позовават на националната структура, ангажирана с изпълнението на Дъблинския регламент за..

публикувано на 17.01.17 в 13:51
Юлиан Попов

Еврорадиоигри: Каква е подкрепата за нисковъглеродната икономика за страната ни от ЕС?

През месец март 2011 година Европейската комисия издаде Пътна карта за напредъка към постигане на конкурентоспособна нисковъглеродна икономика през 2050 година. Според нея ЕС трябва да се подготви и реализира намаляване на въглеродните емисии с 80% до..

публикувано на 17.01.17 в 10:55

ЕП обсъди проблемите с мигрантите с представители на Комисията, Съвета и Агенцията на ООН за бежанците

Броят на хората, пристигнали в Европа през 2016 г., е намалял близо три пъти спрямо предходната година, показват данни на Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс. На значителния спад на новопристигащите в Гърция обаче съответства рекорден наплив в..

публикувано на 16.01.17 в 17:05

Евросправочник на слушателя: Предизвикателствата пред българските и европейските медии в контекста на Европейския съюз

На дебат организиран от Българското училище за политика „Димитър Паница” със съдействието на катедра “Европеистика” на СУ и част от проекта „Европа и аз“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския парламент, евродепутатът Светослав Малинов..

публикувано на 16.01.17 в 11:10

Как се усвояват средствата по линия на Международния фонд "Козлодуй"

Като условие за присъединяването на България към Европейския съюз страната ни трябваше да затвори четирите малки блока на АЕЦ Козлодуй. За да се компенсират загубите ни от предсрочното затваряне на блоковете ни, е създаден специален фонд - това е..

публикувано на 14.01.17 в 19:14

Европа преди новините: Как премина изслушването на Гюнтер Йотингер в ЕП и ще успее ли той да наследи ресора на Кристалина Георгиева в ЕК

В днешното издание на „Европа преди новините“ ще се фокусираме върху най-важната европейска тема от седмицата – изслушването на комисар Гюнтер Йотингер от няколко комисии в Европейския парламент във връзка с предложението на Жан-Клод Юнкер именно немецът..

публикувано на 14.01.17 в 12:10