ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕК заплаши Великобритания със съдебни действия заради замърсяването на въздуха

Европейският съюз трябва да очаква и тази година през Средиземно море от Либия да преминат поне толкова мигранти, колкото и миналата, когато рекорден брой пристигнаха в Италия. Това заяви директорът на европейската агенция за гранична и брегова..

публикувано на 21.02.17 в 10:42

Момчил Неков: Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България

Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България - това заяви евродепутатът Момчил Неков в пленарна зала след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). Години наред земеделието в страната..

публикувано на 21.02.17 в 10:14

Еврорадиоигри: Коя страна член на ЕС въведе пробно безусловен базов доход от 1 януари 2017 г.

Финландия е първата страна член на ЕС, която въведе в началото на тази година експериментално безусловен базов доход. Идеята е в продължение на две годени 2000 души да получават всеки месец по 560 евро, без каквито и да е условия. Парите няма да подлежат..

публикувано на 21.02.17 в 09:30

ЕК с първи доклад за България в областта на околната среда

Европейската комисия извърши преглед на изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда и изготви доклади за всички държави-членки на ЕС. От съюза очертаха общите предизвикателства и начини за обединяване на усилията с цел постигане на..

публикувано на 20.02.17 в 11:22

Евросправочник на слушателя: Европейско финансиране за малките и средни предприятия

В момента в България се предлагат инструменти за финансиране на малки и средни предприятия, подкрепени от ЕС. Създадени със средства от бюджета на съюза тези инструменти се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Той издава гаранции към търговските..

публикувано на 20.02.17 в 11:10

ЕП определи приоритетите в развитието на Съюза

През изминалата седмица Европейският парламент прие три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на Европейския съюз. Основната цел на гласуваните документи е Съюзът да се справи с предизвикателствата пред себе си, използвайки пълноценно..

публикувано на 20.02.17 в 10:00

ЕС и Канада след СЕТА 

Ден след одобряването на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА канадският премиер  Джъстин Трюдо заяви пред евродепутатите в Страсбург, че документът се отнася не само до търговията, вноса, износа и печалбите. Според Трюдо споразумението..

публикувано на 18.02.17 в 17:12

Европа преди новините: Мадлен Илиева - победител в конкурса Juvenes Translatores на ЕК

Тя е ученичка от кюстендилската езикова гимназия „Петър Берон” и е вторият неин ученик, който печели конкурса Juvenes translators (от лат. Млади преводачи) на Европейската комисия. Мадлен Илиева е българският победител в юбилейното десето издание на..

публикувано на 18.02.17 в 12:10

ЕП одобри нови правила за контрол върху чуждестранните бойци и „вълците единаци“

Според регламент, гласуван вчера в Европейския парламент, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи...

публикувано на 17.02.17 в 17:10

Над 6500 деца са участвали за 10 години в европейска инициатива за здравословно хранене

Градина в чиния - това е мотото на Десетото юбилейно издание на инициативата "Европейски ден за здравословно хранене" и готвене заедно с деца.  Традиционни организатори на събитието са Евро-Ток България и Европейската комисия. Райна Соколова от..

публикувано на 17.02.17 в 14:32

Добри европейски практики в образованието

Започна реализацията на проект в областта на образованието, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България 2014 - 2020. Водещият партньор е Регионалният инспекторат по образованието в Кълъраш, а партньори от..

публикувано на 17.02.17 в 14:15

Европейският парламент утвърди допълнителни правила за борба с тероризма

Гърция трябва решително да приложи реформите, за които се е споразумяла с международните си кредитори. Само така Атина може да си върне доверието на частните инвеститори, заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг,..

публикувано на 17.02.17 в 12:49

"Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като "катастрофално"

Неправителствената организация  "Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като катастрофално и призова този модел да не се повтаря никога повече, предаде ДПА. Според организацията документът е станал причина хиляди..

публикувано на 17.02.17 в 10:27

"Startup Europe Week 2017" в София

На 9 февруари в Дома на Европа в София  под егидата на Европейската комисия  се проведе второто издание на инициативата "Startup Europe Week 2017". Тя обединява всички европейски региони, за да помогне на предприемачите в реализацията на техните идеи и..

обновено на 16.02.17 в 19:12

Бизнесът на Европа очаква над 11 млрд. евро от споразумението с Канада

С Мнозинство от 60 %, формирано от групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите, Европейският парламент подкрепи СЕТА -  търговското споразумение с Канада. Против гласуваха част социалдемократите,зелените, крайната левица и евроскептичните формации...

публикувано на 16.02.17 в 10:58

Какво доведе до спирането на 180 милиона по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“?

Липсата на адекватно разделение на управляващите и контролиращите органи на проектите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са основната причина за критиката от Европейската комисия и заплахата да бъде спряно..

публикувано на 16.02.17 в 10:48

СЕТА предизвика противоположни реакции

Споразумението за свободна търговия с Канада, по-известно като СЕТА, което вчера получи зелена светлина от Европейския парламент, предизвика противоположни реакции. На фона на съпротивата от страна на протестиращите и част от евродепутатите, негови..

публикувано на 16.02.17 в 09:38

Край на роуминга! Таксите в ЕС отпаднат от 15 юни 2017 г.

Роуминг таксите, заплащани от европейските потребители при мобилни разговори зад граница, ще отпаднат от 15 юни 2017 г. За това се споразумяха страните-членки на ЕС и Европейският парламент. Целта е телекомите да получават достатъчно приходи за..

публикувано на 15.02.17 в 16:03

Момчил Неков: Да запазим българския вкус

Необходимо е справедливо разпределение на европейските средства за подпомагане на българските животновъди. Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени- за тази кауза работи българският евродепутат Момчил Неков. Това e много добър..

публикувано на 15.02.17 в 11:00

Еврорадиоигри: От кога ще бъдат премахнати мобилните такси за роуминг за потребители в ЕС?

Европейският парламент прие текст, според който таксите за роуминг за обаждане, изпращане на съобщение, както и използването на интернет в ЕС ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г. От 30 април  2016 г. таксите не могат да надвишават 0.05 евро на минута за..

публикувано на 14.02.17 в 09:30