ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в Европейският съюз

Брюксел остава ангажиран с европейската перспектива на страните от Западните Балкани, казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Но припомня, че държавите от региона трябва да изпълнят всички критерии и условия. Хоризонтът за..

публикувано на 25.04.18 в 19:05
евранет плюс Западни Балкани

Перспективите за България от бъдещото разширяване на ЕС

Темата за разширяването на Западните Балкани бе основна след подновяването на парламентарната сесия на Европейския парламент. Първоначално ЕК представи годишните доклади за постигнатото от държавите кандидатки за присъединяване към ЕС от Балканския..

публикувано на 25.04.18 в 17:27

Европейски лидери бистрят процесите на Балканите (обобщение)

Здравна политика „В общата демографска ситуация в Европа, здравословното хранене при децата като инвестиция в здраво поколение и бъдещето на Европейския съюз е изключително важна“. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министъра..

публикувано на 24.04.18 в 11:21

Изпълнява ли се Европейският стълб на социалните права?

Европейският стълб на социалните права е отправна точка, на която е важно да се открие и осъществи реално приложение, стана ясно от неформалното заседание на министрите по заетост и социална политика в София преди седмица. Европа застарява и е похвално,..

публикувано на 24.04.18 в 08:25
Мария Габриел

Мерките на Европейския съюз в борбата с киберпрестъпността

Близо 120 млр. долара може да струва на глобалната икономика една сериозна кибератака. Данните, посочени в доклад за щетите, нанесени от атаката „Wanna cry“ миналата година изнесе българският еврокомисар Мария Габриел . Според нея нито една..

публикувано на 23.04.18 в 17:45

Предстоят дебати за сигурността и енергийна регулация В ЕС (обобщение)

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павловаувери, че председателството се извършва професионално, динамично, интензивно и в духа на конструктивен диалог. Депутатите в българския парламент изслушаха Павлова за постигнатите резултати и..

публикувано на 20.04.18 в 14:11
Ева Паунова-Майдел

Европейската комисия предлага още по-добра защита при онлайн пазаруването

Допълнителни мерки за защита правата на потребителите при онлайн търговията предлагат от Европейската комисия, като сред основните са: уеднаквяване при уреждане на спорове в ЕС, възможност за подаване на колективни искове, когато от действията на един..

публикувано на 19.04.18 в 08:20

Солидарна икономика, ниска безработица (обобщение)

Интеграция на хора в неравностойно положение Подготвен е проектозакон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който до дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане, обяви министърът на труда Бисер Петков на международна конференция..

публикувано на 18.04.18 в 11:08
Европейският комисар по транспорта Виолета Булц

Plan Zero: До 2050 г. Европейската комисия иска да сведе броя на жертвите по пътя до нула

Всяка година по това време Европейската комисия публикува черната статистика за загиналите при пътни произшествия в Европа. По ирония на съдбата тази година това стана в седмицата, когато шест души загубиха живота си в жестока катастрофа на..

публикувано на 18.04.18 в 10:28

Новата програма за общоевропейски фондове за инвестиции във фондове за рисков капитал VentureEU

Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) поставиха началото на програма за общоевропейски фондове за инвестиции във фондове за рисков капитал (VentureEU), чиято цел е насърчаване на инвестициите в стартиращи и бързо разрастващи се..

публикувано на 17.04.18 в 14:56
евранет  плюс Искра Михайлова

Искра Михайлова: ЕС предоставя финансови механизми за борбата с мръсния въздух

Около 400 000 души умират преждевременно в Европа заради лошото качество на въздуха. Данните изнесе при Неформалното заседание на министрите на ЕС по околна среда в София европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену..

публикувано на 17.04.18 в 10:30

Андрей Ковачев за срещата на върха ЕС – Западни Балкани

Днес в София се очаква да бъде проведена срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. Очаква се на срещата да присъстват държавните или правителствените ръководители на страните-членки на Съюза, както и лидерите на 6-те държави-партньори от..

публикувано на 17.04.18 в 08:25

Личните данни

Общият регламент за защита на личните данни влиза в действие през май 2018 година по време на Българското председателство и ще стане задължителен за всеки бизнес, опериращ с лични данни. Той ще наложи съществена промяна в работата на фирми и..

публикувано на 17.04.18 в 07:15

Европейската електромобилност

Българският евродепутат от групата на социалистите и демократите в Европарламента Петър Курумбашев е вносител на две директиви, които се очаква да ускорят политиките на еврообщността по отношение на електромобилността, и да стимулират развитието..

публикувано на 16.04.18 в 14:50

Европарламентът обсъжда бъдещето на Европа (обобщение)

Мерки срещу тероризма На започващата на 16 април пленарна сесия в Страсбург европейските депутати в присъствието на френския президент Еманюел Макрон ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз, съобщи БНР. Френският президент настоява за обща..

публикувано на 16.04.18 в 12:37

Жените лидери в дигиталната индустрия и доброволческата дейност – обсъдени на два форума в София (обобщение)

На два отделни форума в София бяха обсъдени възможностите за жените лидери в дигиталната индустрия и участието в доброволчески дейности по линия на Европейския корпус за солидарност, който се очаква да заработи през тази година. България е на първо..

публикувано на 12.04.18 в 15:52

Три месеца успешно BG председателство на Съвета на ЕК (обобщение)

Напредък в „Сигурност и миграция“ Успешни три месеца от Българското председателство отчете в София в НДК ресорният министър Лиляна Павлова. Тя представи доклад пред правителството за напредъка по приоритетите на първото Българско евролидерство...

публикувано на 11.04.18 в 14:17

Ще се откаже ли ЕС от принципа за единодушно решение на всички страни-членки?

В ЕС все по-ясно се чуват гласове за преосмисляне на принципа за единодушно решение на всички страни-членки. Аргументът: Съюзът сам блокира ефективността си във външната политика и политиката за сигурност и не се приема от партньорите си като световен..

обновено на 09.04.18 в 18:09
евранет  плюс Момчил Неков

Момчил Неков: Държавата може да спечели от доброволчество

В България има много голям потенциал за развитие на доброволчеството. Има много хора, които искат да правят добро, но не знаят какво конкретно да сторят, за да са полезни. Или пък- работодателите им не ги пускат отпуск. В България трябва да бъде..

публикувано на 08.04.18 в 08:00

Сътрудничеството в ЕС – политики на сближаване (обобщение)

Директива за дългосрочно командироване на работници В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕК се постигна предварително съгласие между страните-членки как да се промени Директивата за дългосрочно командированите работници. Компромисът..

публикувано на 05.04.18 в 11:20