ЕВРАНЕТ ПЛЮС
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите по Брекзит

Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите с Великобритания за излизането на страната от Европейския съюз. Още повече, че всяка от постигнатите договорености ще има дълготрайни последствия. Зад тази теза застана евродепутатът..

публикувано на 21.09.17 в 14:12

Бъдещето на кохезионната политика в контекста на българското европредседателство

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. ще бъде една от основните теми на българското председателство на Съвета на ЕС. Все по-често се чуват призиви  България да се включи по-активно в дебата за бъдещата финансова рамка на ЕС, който ще се..

публикувано на 21.09.17 в 12:33

Европейската прокуратура и нейните правомощия

Новосъздаващата се Европейската прокуратура ще има правомощията, при определени условия, да разследва, повдига и поддържа обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Престъпления, които към момента се разследват от националните съдебни органи на..

публикувано на 19.09.17 в 08:30

Юнкер: „…аз настоявам за единство”

Повече от половин година продължават дебатите за бъдещето на Европейския съюз. Вчера с годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент те достигнаха своята кулминация. Имаме само два варианта – или да се обединим около..

публикувано на 14.09.17 в 08:30

Здравеопазването като част от общите европейски политики

Предстои да се представят профили на здравеопазването по държави в рамките на инициативата „Състояние на здравеопазването в ЕС", която ЕК започна миналата година. Тези профили ще позволят да се види кои са общите предизвикателства пред държавите..

публикувано на 14.09.17 в 07:15

Трета годишна реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС

В този съюз има недостиг на Европа. И в този съюз съюзът е недостатъчен, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в първата си реч за състоянието на блока през 2015 година. Днес той отново ще изкаже оценката си пред евродепутатите. Преди..

публикувано на 13.09.17 в 08:05

Светослав Малинов: Предизвикателствата пред българското председателство на ЕС

В рубриката „Евранет +” евродепутатът Светослав Малинов очерта кои са приоритети и предизвикателствата пред българското председателство на ЕС. Ето какво каза той: Има два вида приоритети пред всяка държава, която председателства ЕС. Първият вид са..

публикувано на 12.09.17 в 08:30

Приоритети на ЕК през новия политически сезон

Сигурността на ЕС, борбата с бедността и киберпрестъпленията ангажираха вниманието и ресурсите на всички европейски институции през цялото лято. Какви са приоритетите пред Европейската комисия през новия политически сезон - чуйте разговора с комисаря на..

публикувано на 05.09.17 в 08:10

Предложенията на ЕК за бъдещето на Европейския съюз

Добре е още отсега България да има позиция по т.нар. "Бяла книга" за развитието на Еврозъюза, макар за момента по петте предложения да се изказват само мнения на различни политици, заяви в предаването "Неделя 150" евродепутатът  Светослав Малинов ...

публикувано на 10.03.17 в 15:22

Могерини информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини днес ще информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, предаде „Радио..

обновено на 09.03.17 в 19:04

Ролята на ЕС в решаване на Кипърския въпрос

В неделя  специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейд, каза, че според него двамата лидери - президентът Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ искат процесът за обединението на острова да бъде успешен. За..

публикувано на 09.03.17 в 19:01

ЕП задължи ЕК да въведе визовата реципрочност за граждани на САЩ

Европейската комисия беше задължена законово да предприеме мерки за временно въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон продължава да изисква изисква визи от граждани на пет държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър, Полша и..

обновено на 09.03.17 в 18:46

Изтече договорът на проекта EURANET Plus

Договорът на проекта EURANET Plus изтече на 6 март 2017 година. EURANET Plus се надява скоро отново да може да Ви предлага новини от Европейския съюз. Благодарим Ви за лоялността и останете на линия!

публикувано на 07.03.17 в 10:28

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Те продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен..

публикувано на 06.03.17 в 17:00

Европейски индекс за регионална конкурентоспособност

Европейската комисия публикува третото издание на индекса за регионална конкурентоспособност за 263 региона на Европейския съюз - проучване, което предоставя полезна информация за регионите в помощ на тяхната икономическа ефективност. "Регионалната..

публикувано на 06.03.17 в 13:20

Ползите от европейската програма „Еразъм +“ за разкриването на социални предприятия в България

През 2017 г. отбелязваме 30 години от създаването на Програма „Еразъм“ на Европейския съюз. Давайки възможност на млади хора, студенти, ученици, възрастни обучаеми, учители, доброволци и хора, работещи с младежи, да разширят своя хоризонт, да стажуват и да..

публикувано на 06.03.17 в 11:58

Евросправочник на слушателя: Ползотворни търговски споразумения

Търговските споразумения между Европейския съюз и други страни насърчават развитието на отрасъла на селскостопанските хранителни продукти в страните от общността. Те са засилили износа на селскостопански продукти от Европейския съюз и заетостта в отрасъла,..

публикувано на 06.03.17 в 11:05

Федерика Могерини на посещение в няколко балкански страни

Министрите на вътрешните работи на Германия и Франция, в които ще бъдат произведени избори тази година, написаха тази седмица писмо до ЕК с предложения за подобряване на обществената безопасност. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос..

публикувано на 04.03.17 в 19:45

Eвропа преди новините: Европа на две скорости – от Жан Може до Брекзит

Идеята за „Европа на две скорости“ отново придобива популярност. След като преди дни председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер предложи пет варианта за европейско бъдеще, лидери от страните-членки реагираха с притеснение на опция № 3 – „тези,..

публикувано на 04.03.17 в 12:05

Хасковлии за бъдещето на ЕС

Европейската комисия представи възможните пътища, по които Европейският съюз да се развива занапред без Великобритания. Докладът, озаглавен "Бяла книга", разглежда възможностите пред Съюза да оцелее и да се усъвършенства. Целта на доклада е гражданите в..

публикувано на 04.03.17 в 10:20