ЕВРАНЕТ ПЛЮС

По-лесен достъп до онлайн услуги в рамките на Европейския съюз

Новият регламент на ЕС преустановява блокирането на сайтове, както и другите ограничения от страна търговските фирми за онлайн услуги и създава условия за един по-справедлив пазар в интернет. Българските потребители ще могат да пазаруват онлайн в целия..

публикувано на 20.02.18 в 08:30

Елжбета Биенковска: Европа остава индустриална сила, но за в бъдеще работната ръка трябва да е добре обучена и подготвена

Европейската икономика е изправена пред предизвикателствата на цифровата свързаност и нито един сектор не трябва да бъде изключван от тази тенденция. Това обяви в София еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и..

публикувано на 19.02.18 в 18:00

Юнкер: Страните от Западните Балкани да решат граничните си спорове (обобщение)

Преговорите с Македония и Албания за ЕС - старт в края на българското председателство? Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна колко важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС. Той..

публикувано на 19.02.18 в 14:58
евранет Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейския съюз

Темата за Западните Балкани е във фокуса по време на българското Европредседателство. Страните от Западните Балкани ще влязат в ЕС, когато са готови - Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са от изключителна важност за ЕС. Това..

публикувано на 18.02.18 в 09:05
евранет Искра Михайлова

На срещата "Източно партньорство" ще се акцентира за доверителен фонт за три държави

На 24 ноември, в Брюксел, се провежда среща на високо равнище по линия на програмата "Източно партньортво". Евродепутатите приеха резолюция, в която се настоява за утвърждаване на доверителен фонд за Украйна, Грузия и Молдова. Европейският парламент..

публикувано на 17.02.18 в 10:29

Европейската сметна палата проверява как се използват парите по Стратегията за хуманно отношение към животните

Европейската сметна палата проверява как се изразходват евросредствата, отделени за хуманно отношение към животните, казва Януш Войчеховски, член на Европейската сметна палата и дългогодишен евродепутат. Той уточнява, че проверката е започнала през юни..

публикувано на 17.02.18 в 09:29

Сирия и Западните Балкани – акценти на срещата на външните министри от ЕС в София (обобщение)

Конференция в Брюксел през април Реалният политически преход в Сирия и стратегията за интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани. Тези две основни теми обсъдиха външните министри на страните членки на Европейския съюз на неформална среща в..

публикувано на 16.02.18 в 14:31
евранет Андрей Ковачев

Андрей Ковачев:„Нека не се плашим ,че Европа се движи на различни скорости. По- важно е, че всяка страна има право да участва в интеграционния процес!“

На 22 февруари в Националния дворец на културата в столицата ще се проведе дискусия под мотото: „Всички пътища водят към Европа? Перспективи за федерален съюз“ . Събитието е организирано от „ Група Спинели“, Европейското движение, Съюза на..

публикувано на 15.02.18 в 13:30

Увеличение на енергийната ефективност с 35% до 2030 г.

По-чисто и ефективно използване на енергията - това е цел, поставена от евродепутатите. Решение, което бележи началото на годината за Европейския парламент, със сесията през месец януари. ЕС трябва да увеличи енергийната ефективност с 35% до 2030..

публикувано на 14.02.18 в 16:50

Предлагат фонд за туризма в бюджета на ЕС (обобщение)

В следващия седемгодишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма. Това предложи еврокомисар Елжбета Биенковска, която участва в неформалното заседание на европейските министри на туризма в София, провело се на 13 февруари. От своя страна..

публикувано на 14.02.18 в 14:47

Мерките за борба с прането на пари в ЕС

Брокерите на недвижими имоти ще подават информация за сделки над 10 хил. евро До 2 години в ЕС ще действат нови мерки за борбата с пране на пари и финансирането на тероризма. В публичните регистри ще могат да се виждат кои са реалните собственици на фирми..

публикувано на 13.02.18 в 08:30

Пенсионните модели на Европа

В цяла Европа пенсионните модели са изправени пред предизвикателства, заяви Валдис Загорскис - ръководител на екип "Пенсии" в Главна дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" в Европейската комисия. "Първото нещо е, че пенсионните системи..

обновено на 12.02.18 в 18:35

По-лесен достъп на младите хора от ЕС до европейските фондове, програми и финансови инструменти чрез платформата „ Еврофинансирай“

Младите хора в ЕС на възраст между 16 и 29 години са около 94 милиона. В ситуацията  на демографска криза в Европа трудно се преглъща факта , че всеки пети европеец  до 25 години е безработен. И въпреки това младите европейци са най-оптимистично..

публикувано на 12.02.18 в 17:21

Страните от Западните Балкани по пътя на присъединяване към ЕС- необходимост и рискове

Водещите политици в Европа декларират завидно единство за това, че  бъдещето на държавите от Западните Балкани е в ЕС и че това е стратегически приоритет за всички европейски институции.  Какво наложи това в актуалния дневен ред на Европа?..

публикувано на 12.02.18 в 17:09

Преди влизането на бюджет 2018 в Европейския парламент- какви искания за корекции внасят евродепутатите?- Андрей Новаков от ЕНП

Рекордният  бюджет на ЕС за 2018 година  може и да надхвърли  160 милиарда евро, ако  при дебатите в Европейския парламент през октомври бъдат приети част от предложенията за корекции-нагоре.  Едва ли някой би оспорил логиката и  положителния ефект..

публикувано на 12.02.18 в 16:54

Европредседателството - иновации и сигурност по границите (обобщение)

Базова индустрия Индустриалната политика и инвестициите в интелигентна, иновационна и устойчива промишленост са приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Така България продължава работа по темите от Естонското..

публикувано на 12.02.18 в 15:41
евранет сергей станишев

Истанбулската конвенция и домашното насилие

През последните седмици се води изключително бурна дискусия в българското общество, нещо като културна война с много фалшиви, измислени за мен аргументи, които не отговарят на целите, на съдържанието на Истанбулската конвенция, заяви лидерът..

публикувано на 12.02.18 в 08:30

Как ЕС търси работни места на млади безработни в училище.

С призив за по – активно включване на младите в бизнеса отправиха от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Българската мрежа обединява бизнес, не правителствен сектор, синдикати и образователни институции. Марина Кирова , съветник..

публикувано на 10.02.18 в 10:40

Интергрупата за благосъстояние и защита на животните настоява за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животните

В началото на есенния политически сезон на Европейския парламент става ясно, че членовете на Интергрупата за благосъстояние и защита на животните ще настоява за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животните. Документът е приет..

обновено на 09.02.18 в 10:27

Христо Христов: За решение на проблемите в ЕС трябва ангажираност на всички граждани

Един от приоритетите на българското европредседателство е европейската гражданска инициатива "За приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите". Европейската гражданска инициатива е важен инструмент за европейски дебат и демократично участие. За..

публикувано на 12.02.18 в 12:25