Еврозоната излиза от рецесията

Снимка: Архив
Еврозоната официално излезе от рецесията.Това бе най-дългата рецесия в историята на еврозоната. Германия и Франция сложиха точката. Те са движещите сили. Еврокомисарят Оли Рен каза, че възстановяването на икономиката е на една ръка разстояние. Но той призова държавите-членки на валутния съюз да продължат реформите. "Не трябва да забравяме, че милиони европейски граждани продължават да страдат от кризата. Няма място за триумф" - това пък посочи от своя страна еврокомисарят за финансови услуги Мишел Барние и също призова за продължаване на структурните реформи, за консолидиране на растежа. Еврокомисията не иска строги икономии, а рефорлми.
Журналистът Георги Готев - от електроното издание ЕurActiv коментира, че има малък растеж, но добре, че го има. Нито един комисар не е бил при обявяването на данните, каза той.. В блоговете на комисарите личи радост. В България напр. кризата не се усеща, защото сме постоянно с криза. Но в Западна Европа се усеща. В Брюксел опустяха сгради, медии фалираха, някои хора бяха помолени да работят по-малко. Тези цифри от 1 процент растеж - са добра новина. Можеше по-зле. Да има колапс. Гърция да повлече и големи държави. Трябва да има оптимизъм, чисто психологически.
Германия е гръбнакът на ЕС, без никакво съмнение. Меркел ще бъде преизбрана на 22 септември. Но не е само Германия. И други страни - имат ръст.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!