Светлана Атанасова: Има български туристи в Египет

Снимка: Архив

ЕС предупреди, че в следващите дни ще преразгледа отношенията си с Египет, ако насилието в страната не бъде прекратено незабавно. В разпространено вчера изявление на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Барозу се казва, че ЕС решително ще продължи усилията за прекратяване на насилието, за връщане на политическия диалог и демократичния процес. Египет може да не получава повече европейски помощи – това се прокрадна като вероятност сред мненията.

В египетските морски курорти има български туристи, каза в предаването "Преди всички" Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. Тя обаче не се ангажира с това колко точно са сънародниците ни, които са там на почивка:

Нашата препоръка е да не се пътува в момента до Египет. Самият факт, че има въвеждане на извънредно положение, самият факт, че МВнР се обърна преди всеки да пътува да даде информация в нашето посолство в Кайро за планирания престой и изобщо информация – нещата са сериозни.

Според Атанасова би трябвало българските туроператори да отменят всички резервации за Египет.

Елена Чардаклийска, която работи в Кайро от две години по проект за модернизация на Националната библиотека, каза, че се е свързала с посолството ни, откъдето призовават всички българи в Египет да се свържат с дипломатическата ни мисия:

Най-добре всеки да се обади, който може, и да се регистрира лично, така че ако нещо стане или ако близки звънят, да може да се свържат с всеки. Това, което казваха, е, че посланикът е там, че всички в посолството са в Египет, никой не е евакуиран и че засега няма планове за евакуация, което според мен може би е мъдро решение, защото няма нужда от паника.

Българското външно министерство препоръча спиране на всякакви пътувания за наши граждани поне в близкия месец, докато трае обявеното извънредно положение. От министерството посочват, че ако пътуването до Египет е неотложно, трябва да се избягват нощните полети и полетите в петъчните дни, а преди пътуването да бъде извършена предварителна регистрация в посолството на България в Кайро.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!