Д. Смилов: Нито България, нито ЕС са в добра форма в момента, но да търсим решения заедно

Снимка: Архив

Еврокомисарят Вивиан Рединг ще чуе днес в София мнения на български граждани. Напоследък нашумя нейното изказване, че трябва да построим европейската си къща заедно с гражданите. 60 процента от европейците обаче смятат, че гласът им не се зачита. Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии заяви в "Преди всички", че подхожда с оптимизъм към тази среща, но добави, че в момента нито България, нито ЕС са в добра форма.

България има проблем с усвояването на европейските демократични ценности. Влияние на корпоративни кръгове върху политиката има не само в България. Но трябва да се постигне момент, когато политическото управление не облагодетелства само силните на деня, а е в полза на всички. Влиянието на определени националистически популистки партии също е много важна тема. Ниското доверие в ЕС, създаването на негативен образ се използва от някои политически играчи. В България сме в ситуация, която такава партия е част от управляващото мнозинство.

Ключови назначения, които трябва да се справят с корупцията и организираната престъпност, се оказват част от нея. Смилов даде примери с Алексей Петров и Станимир Флоров. Трябва да се търсят решения на този проблем заедно с европейските партньори.

Гражданското общество трябва да обедини усилия и да изискваме от политиците. ЕС е общност от равни и това дава възможност на всеки от нас да дава предложения на другите. Няма защо да се страхуваме от оценки. Става дума за общи стандарти.

Смилов коментира и връщането на ГЕРБ в парламента. Трябва да се прокара червена линия между корпоративните интереси и политиката. Когато политически партии стават силно зависими от една групировка, това е проблем. ГЕРБ трябва ясно да очертаят отношението си към този тип проблеми, а също и към "Атака". Имаме ли гаранция, че следващия път няма да се коалират с тази партия?

Не приемам като сериозно предложението за избори три в едно. Не може да се смени всичко едновременно, каза още Смилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!