Димитър Бечев: От страна на емигранти ще се превърнем във врата за имиграцията

Снимка: БГНЕС

Да не се драматизира ситуацията, призова в интервю за предаването "Преди всички" Димитър Бечев, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в коментар за идващите у нас бежанци от Сирия. Той подчерта, че страната ни ще разчита на помощ отвън и най-вече от Брюксел, защото ще се превърне във врата за имиграцията:

Тревожна тенденция в медийното пространство в България е да се интерпретират тези хора, които са изстрадали, като заплаха за нашето общество и национална сигурност. Удивително е как различните институции в България излъчват различни сигнали. Вътрешният министър говореше за 1400 бежанци, министърът на отбраната говореше за 3000. Дори не знаем дали има интензифициране на бежанския поток. /.../ България в тази ситуация има твърде малък капацитет, няма традиции, няма и условия. Така че определено ще разчита на помощ отвън, особено от Брюксел. Това са дългосрочни проблеми. В момента излизат наяве дефицитите в нашата подготовка, защото България не е от вчера външна граница. От района на Близкия изток бежанската вълна тепърва ще идва.

Освен готовността на държавните институции за отреагиране, и самото общество трябва да е подготвено. В България в средносрочен план ще се случи това, което се е случило в Южна Европа. От страна на емигранти ние ще се превърнем във врата за имиграцията, което поражда много социални и политически проблеми,
коментира Димитър Бечев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!