Годишен доклад за европейската външна политика


Европейският съвет за външна политика представя четвъртото издание на годишния доклад European Foreign Policy Scorecard 2014 („Европейски външнополитически бележник 2014“). „Бележникът“ е инструмент, който предоставя систематизирана оценка на представянето на Европа в отношенията и с останалия свят. Той измерва представянето на 27-те страни членки и на институциите на ЕС в 80 политически области, организирани около шест ключови теми. Докладът е резултат от усилията на повече от 30 анализатора от всички страни членки.
Европа постигна два забележителни външнополитически успеха през 2013. През април Катрин Аштън обяви споразумение, което да нормализира отношенията между Косово и Сърбия. През ноември  преговорите  с новото иранско правителство спомогнаха то да прекрати обогатяването на уран за шест месеца в замяна на облекчаването на някои санкции. Отчасти поради тези два успеха на високо равнище, цялостната външна политика на Европа е оценена по-високо в сравнение с 2012.Бележникът на ECFR разделя страните основно на "лидери" и "изоставащи". Под лидер се разбира държава, която директно е повела някаква инициатива, като е убедила други държави да участват или пък индиректно, чрез примера си. Изоставащите  са страни, които възпрепятстват или блокират развитието на политики, които да служат на интересите на Европа. България изостава по 3 показателя, но не е лидер по нито един.
 Вътрешните напрежения  са попречили  на и без това ограничения потенциал на България  да допринесе към външната политика на Европа- сочи докладът. Обхваната от вътрешна криза, България е сред най-големите "изоставащи" най-вече заради забавената реакция на бежанската криза в Сирия и сътрудничеството й с Русия по проекта "Южен поток".


За "Европейски външнополитически бележник 2014 "  разговаряме с Димитър Бечев, директор на бюрото на Европейския съвет за външна политика  в София.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!