България е на предпоследно място срес страните от ЕС в класацията на ЕК по доверие на гражданите в съдебната система

България е на предпоследно място в ЕС по доверие на гражданите в независимостта на съдебната система, като през 2013-та това доверие е намалярло още повече в сравнение с предходните две години. Данните са от годишния преглед на ЕК за качеството, ефективността и независимостта на правосъдието в 28-те страни-членки. Според тях само гражданите на Словакия вярват по-малко в независимостта на съдебната си система от българите, а с малко по-добри показатели от нас е Румъния.

Всички анкетирани от стажант-репортера Иван Русланов смятат, че съдебната система не е независима, че магистратите са подложени на политически натиск от страна на управляващите. Една гражданка дори отбелязва, че всички партии като вземат властта започват да ремонтират съдебната система, но все са недоволни от резултатите. Другата всеобщо поддържана теза в анкетата е, че в системата има много корупция и недопустими зависимости. България може да е в дъното на европейската класация по зависимост на съдебната система, но пък е в челните места по брой на съдиите. Проблемът може би е, че вместо да правораздават, българските съдии вечерят с подсъдими.  За един такъв случай само преди седмица ни разказаха и показаха със снимки журналистите от вестник "Капитал" Надежда Чипева и Йово Николов. Николов заяви:

Ние наистина бяхме в ресторанта и видяхме съдията от ВАС Петър Стоянов да вечеря с подсъдимия по делото "Сапард" Марио Николов. Това, както показа и вашата анкета, показва зависимостта на българските сидии. Липсата на етична хигиена за техните контакти и връзки. Периодично излизат такива случаи в медиите, въпреки това магистратите са непоклатими, пишат протестни декларации, обиждат се, отричат. Като в нашия случай - съдията Петър Стоянов беше предупреден, че имаме снимки и въпреки това твърдеше, че никога не е виждал Марио Николов.

Не казвам, че всички съдии са такива, но честните съдии трябва сами да се очистват от такива хора. Проблемът е, че са размити границите между доброто и злото, границите между правораздаването и нарушителите на правото в нашата държава.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг определи като тревожен факта, че в някои страни доверието в независимото правосъдие намалява, вместо да се повишава на фона на продължаващите реформи и мерки. Защо това не може да се случиобясни Велислава Делчева от Програмата за реформа в съдебната система:

Това е т.нар. информационно табло, което ЕК издава от миналата година. Лошото е, че по този показател - обществено доверие и независимост на съдебната система - падаме с едно място назад и тенденцията е нещата да се влошават. ЕК разглежда и други критерии като продължителност, използване на електронни методи, мерки за наблюдение и мониторинг на съдилищата, там сме някъде по средата на класацията, но това не бива да ни задоволява. След толкова години на промени в законодателднмоно, процесите и процедурите, това че все още няма резултати е индикатор само за едно - че е време да започнат да се променят хората и да се спре с тази криворазбрана колегиалност между тях. В началото на демократичните промени се фетишизира идеята за абсолютната независимост на съдебната система. Едва отскоро се говори за прозрачност и отчетност, за взаимовръзка между властите. Но у магистратите продължава да съществува усещането, че реформата в съдебната система се прави за тях самите, а не за гражданите и докато това е така, ще продължи да съществува усещането за зависимостта на съдебната система. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!