ЕВРАНЕТ - 09.05.2013

С редица прояви в цялата страна отбелязваме 9 май – Денят на Европа. Междувременно за втори път в 21 век Европейската комисия на прави нов опит за укрепване на правата на гражданите на ЕС със серия от действия за премахване на препятствията, с които те все още се сблъскват в ежедневието си.

Това стана с доклада за гражданството на ЕС, в който са изложени 12 конкретни начина да се помогне на европейците да се възползват по-цялостно от правата си, поясни говорителят на Представителството на ЕК в България Христо Христов.

Две десетилетия, след като правата на гражданите на ЕС бяха определени в Договора от Маастрихт, те невинаги са реалност в ежедневието на хората. Това бе потвърдено от участниците в широкомащабна обществена консултация относно гражданството на ЕС, в която 12 000 граждани на Съюза посочиха примери за бюрократични пречки, пред които все още са изправени — например когато упражняват правото си на свободно движение.

"Проучвания Евробарометър за гражданството и изборните права, серия преки диалози на гражданите с национални и европейски политици, както и голям брой запитвания от граждани относно правата им в ЕС, получени чрез информационната служба Europe Direct, потвърждават, че има още много несвършена работа. Комисията отговаря на тези проблеми", поясни Христов.

Сред една от важните препоръки той очерта премахването на пречките за работници, студенти и стажанти в ЕС като се направи опит да се удължи правото на търсещите работа да получават обезщетения за безработица от родната си страна, докато търсят работа в друга държава от ЕС над задължителните в момента 3 месеца, за да се повиши мобилността на работниците, както и като се създаде рамка за качество на стажовете, уточняваща правата и задълженията на страните, гарантирайки, че стажовете не се използват като форма на „неплатена заетост“.

Друга важна препоръка е намаляването на бюрокрацията в страните членки като се улесни приемането на документи за самоличност и пребиваване, когато гражданите искат да пътуват или трябва да доказват самоличността си в друга страна от ЕС, включително чрез еднакви европейски документи по избор, които гражданите да могат да използват във всички страни от Съюза, както и като се улесни признаването на удостоверенията за техническа изправност на автомобили в целия ЕС.