ЕВРАНЕТ - 16.05.2013

Серия от публични инициативи за стимулиране на европейските граждани за участие в дебата за изменението на климата стартира европейският комисар по действията за климата Кони Хедегор.

През май и юни той ще проведе поредица разговори с хора, предприятия и институции в пет страни на Източна и Южна Европа, посветени на начините за ускоряване на конкретните действия за борба с изменението на климата.

Сред страните, обхванати от инициативата, са Португалия и Италия, Полша, Литва и България, като у нас дебатът е насрочен за 28 май.

Обществената загриженост за изменението на климата в тези държави расте и потенциалът за намаляване на емисиите чрез лични усилия е по-висок от този в други европейски страни. Проучвания на Евробарометър показват, че в Полша, България, Литва и Италия съществуват нереализирани възможности за засилване на личните действия за климата. В дебата от българска страна ще участва Институтът за зелена политика. Изпълнителният директор Петко Ковачев коментира:
„България е сред държавите, за които темата за промените в климата, породени от човешката дейност през последните 150 години, не е основна, не се счита за проблем и това е предизвикателство за нас. Човешката дейност би трябвало да бъде променена така, че да минимизираме изпускането на парникови газове и в максимална степен да се приспособим към това, което вече е пред очите ни и българското общество да положи повече усилия да разбере и приеме необходимите мерки.

Предстоящите диалози са част от общоевропейската информационна кампания на Комисията „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш.” Според изследвания, извършени за Комисията, ако всички европейци започнат да се хранят здравословно и променят навиците си в областта на транспорта и отоплението, ЕС може да намали емисиите с до 9% до 2020 година. Това прави темата особено актуална не само заради предстоящите жеги, но и в контекста на отминалите протести, започнали срещу високите цени на електроенергията и веднага и абсолютно манипулативно бяха свързани със зелената енергия, коментира Петко Ковачев.