ЕВРАНЕТ - 23.05.2013

В дневният ред на европарламента през седмицата беше темата „Свободата на медиите в ЕС”. Промените в медийните закони на държавите-членки и намесата на правителствата на работата на медиите трябва да бъдат предмет на ежегодно наблюдение от ЕС – се казва в резолюция, гласувана от Европейския парламент.

Европарламентът си поставя за цел да защити независимостта на журналистите от вътрешен натиск – от страна на издателите и собственици на медии, и от външен натиск – от политически и икономически лобита.

Евродепутатите призоваха ЕС и страните-членки да подкрепят разследващата журналистика, тъй като тя допринася за демокрацията и разкрива криминални действия.
Евродепутатите обърнаха внимание и на несигурността на работното място на журналиста. Те изискват от Еврокомисията да установи как кризата и несигурността на пазара на труда се отразяват на журналистиката, за да може да се ограничи тяхното негативно въздействие върху свободата на медиите.

Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България коментира как кризата влияе върху свободата на словото:

„Безспорно негативно влияе. Знае се също така, че страните провеждат политики на икономии и бюджетни съкращения, което пък автоматично рефлектира върху обществените медии. Не стига, че пазарът рефлектира негативно върху частните медии, а намаляването на разходите се отрази върху обществените, чиято роля пък е да запълват една празнина, тъй като знаем, че медиите и свободата на словото са сектор, който не може да бъде оставен на свободната регулация на пазара. Има страни, което имат традиции във финансирането на обществените медии. И тази харта, която се приема касае пряко обществените медии” – смята Иван Радев.

Медийните реформи трябва да бъдат предмет на наблюдение във всички страни от ЕС, а резултатите да се публикуват в годишни доклади с предложения за действия – се казва още в резолюцията, гласувана от Европарламента.