ЕВРАНЕТ - 16.01.2014

Действащите в ЕС правила изискват финансовите субсидии и други привилегии спрямо тютюнопроизводителите да бъдат изцяло прекратени до степен пълна либерализация на пазара и най-вече по оста на взаимоотношенията производители – изкупвачи. Това обаче у нас се случи някак си „не съвсем”, а в последния месец в България избухнаха вълнения сред тютюнопроизводителите именно заради проблеми с изкупната кампания.

Какви са европейските практики, съгласно определените от Съюза правила при тютюнопроизводството - относно субсидирането му и каква е тяхната логика - този въпрос отправихме към експерта от Института по пазарна икономика Николай Вълканов.

Р.П: Доколко пълната либерализация в сектора има положителен краен ефект за производителите? Като че ли сред тях, говорим за българските, покрай последите им протести се заражда някакъв евроскептицизъм – те си искат субсидиите и може би се плашат от такава либерализация?

Н.В: Тук трябва да се знае, че през 2010 година влезе в сила реформа на тютюневия сектор в Ес, субсидирането нямаше как вече да бъде обвързано с прозводсството, такъв тип подпомагане бе абсолютно забранен. Тютюневите сектори във всичик основни страни – производителки – Испани, Италия, Полша, Гърция и България, се наложи да либерализират пазара. Тази промяна в нашия закон за тютюна в началото на 2011г. бе продиктувана от необходимостта България да се съобрази с европейските правила. Редно е да споделим все пак, че някои държави като Гърция например, успяха да отвоюват „преходен период” в който производителите да получават някаква подкрепа и то от европейски средства. Трябва обаче да е ясно, че в новия програмен период между 2014 и 2020г. в европейски субсидии за тютюнопроизводство няма да се получават вечев нито една държава от ЕС. В общи линии това е и рамката, в която и нашето тютюнопроизводство трябва да работи. В този ред на мисли, всякакви идеи за налагането на някакви минимални изкупни цени от държавата са абсурдни.

Р.П: Каква е ситуацията у нас в момента?

Н.В: След като пазарът бе либерализиран напълно в началото на 2011г. това което се забеляза и признава и от Националната асоциация на производителите бе, че това положение е по-изгодно и за самите тях.
Либерализацията на пазара в крайна сметка ще направи производителите много по-независими от всякакви политически влияния.