Цветозар Томов - говорител на ЦИК и Огнян Иванов - координатор на Движение ДНЕС

 

Автори: Спаска Зашева, Иван Лазов, Радио Благоевград

В дните от 22-ри до 25-ти май са поредните избори, на които жителите на страните от Европейския съюз ще избират своите представители в Европейския парламент, съгласно Решение на Съвета на Европейския съюз, прието на 14-ти юни миналата година. Новоизбраният европейски парламент ще се събере на първото си заседание на 1-ви юли 2014 година. За първи път в изборите за европейски парламент европейските политически партии ще се конкурират още по-силно една с друга, като всяка от тях трябва да издигне своя кандидат за председател на Европейската комисия. Партиите предлагат и политическите си програми за следващия програмен период. Новият подход ще допринесе за по-добрата информираност на хората и по-високата избирателна активност, а политическите партии ще приемат демократични и прозрачни процедури за подбор на своите кандидати за европейския парламент и за председател на европейската комисия. По темата за новите моменти в изборите за европейски парламент Иван Лазов разговаря с Цветозар Димов - говорител на Централната избирателна комисия.

Изборите за европейски парламент са важни за всички европейски страни, в това число и за България. Една от организациите, които ще наблюдават хода на изборите в България е  Движението за национално единство и спасение - ДНЕС. Гражданското движение е неправителствена организация, която трябва да гарантира, заедно с останалите организации, провеждането на честни избори и да попречи за възникването на законови нарушения в изборния процес. Информацията  за слушателите е на  Огнян  Иванов - координатор на движението.

Разговора с Цветозар Томов - говорител на ЦИК, както и  с Огнян Иванов - координатор на Движение ДНЕС за промените в законодателството и гаранцията на законността на провеждането на избори за Европейски парламент в страните от Европейския съюз можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!