ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия

На днешното си заседание министрите на външните работи от ЕС обсъждат нови санкции срещу Русия, а също и резултатите от проведените вчера референдуми за независимост на украинските области Донецк и Луганск. 

Единственият резултат от това заседание е известното удължаване на списъка с лицата, спрямо които ЕС налага санкции. Към включените досега 48 души са прибавени още 13. В черния списък попадат и две базирани в Крим компании. Другата новина е разширената правна база за налагане на санкции, такива вече ще има за юридически или физически лица, които подкопават сигурността и стабилността на Украйна или възпрепятстват дейността на нейна територия на международните организации. Външите министри от ЕС определиха като незаконни референдумите в Донецка и Луганска област и записаха в заключителния документ от срещата си, че няма да признаят нито тях, нито бъдещи подобни "референдуми". Засега не се говори за преминаване към следващия етап от санкции спрямо Русия, въпреки че подготовката им продължава. Според предварително обявените намерения, те ще са широкообхватни и ще засегнат ключови отрасли от руската икономика, най-вече енергетиката. Към такива санкции ще се пристъпи, ако Русия увеличи напрежението в Украйна. Засега не се констатират такива процеси.


Проф. Георги Карасимеонов, преподавател в СУ, коментира:

 Ситуацията в Югоизточна Украй на е различна от тази в Крим, затова не може да се очаква и от Русия да предприеме силови действия. Очевидно е, че Москва влияе на процесите, но също така трябва да се признае, че в югоизточните райони има настроение сред населението и желание за независимост. Вероятно Русия ще подкрепи тенденциите за федерализации, автономни райони, които да контролира по модела на Южна Осетия.
На въпрос дали резултатите от рефендумите, показали около 90% одобрение за отделянето на Донецк и Луганск, ще дадат нова стартова позиция за тази линия в едни бъдещи преговори, проф. Карасимеонов отговори:
Русия си промери позицията, вече не желае формата от Женева. Сега Москва иска да легитимира новите органи на самоуправление в районите на референдумите, а също и на другите югоизточни райони, възстанали срещу властите в Киев. Засега официалните власти в Украйна не приемат под никаква форма диалога с тях, но рано или късно ще трябва да приемат фактите.
Според анализатора решението за успокояване и стабилизиране на ситуацията в Украйна се съдържа в модела на "финландизацията", термин, въведен от Збигнев Бжежински. Това означава решение, което ще обещае на Украйна не толкова скорошно, но сигурно членство в ЕС и сваляне на темата за членството на страната в НАТО.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!