Зелената седмица в Брюксел - с фокус върху "затворената икономика"

На 3 юни в белгийската столица се открива поредното издание на Зелената седмица - най-мащабното и най-значимата конференция на годината в сферата на опазването на околната среда. За втора поредна година тя ще се проведе - в духа за децентрализацията - не в някоя от сградите на Европейската комисия, а в едно преустроена фабрика, близо до южната гара на Брюксел.

Там ще се съберат на 2500 представители на академичните среди, бизнеса, индустрията, неправителствените организации и - разбира се, европейските структури. Зелената седмица се организира от Европейската комисия и след като миналата година акцентът беше върху чистотата на въздуха, тази година фокусът е върху "затворената икономика", в която максимално ефективно се използват ресурсите и се рециклират отпадъците.

"Отпадъците са ресурс" даже е мотото на една от многото кампании на ЕК, които ще бъдат представени по време на Зелената седмица, редом с добрите зелени практики и решения, с най-зелените европейски градове и много примери как по-ефективно да се усвояват ресурсите, които имаме. Защото - както ще чуете от сегашния еврокомисар по околната среда Янез Поточник само след "едно поколение време" населението на нашата планета ще се увеличи с 2 милиарда души (повече отколкото е било цялото население на земята в началото на 20 век), а ресусрите, с които разполагаме, не са неизчерпаеми.

И трябва да се промени всичко - начина на управление на ресурсите и отпадъците, начинът на потребление и всекидневното ни отношение като цяло. Ще разберете и от един прост пример, свързан с рециклирането на мобилните телефони, че при един по-различен подход, само от тях в рамките на Европейския съюз можем да получим тон и половина злато и ... - подробности са в репортажа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!