Европа преди новините: Как ЕП се грижи за вашето лятно пътуване

Ако вашето лятно пътешествие из Европа тепърва предстои, добре е да знаете, какви са вашите права, гарантирани от европейското законодателство. Например, при забавяне с повече от три часа на къси полети, авиопътниците имат право на компенсации. На летищата трябва да бъде предоставяна ясна информация в случай на промяна на часа на полет или забавяне на багаж. Клиенти на фалирали туристически агенции или авиолинии могат да разчитат на помощ за прибирането си у дома, а цената и времето на пътуване няма да могат да бъдат променяни съществено след първоначалната продажба.
А благодарение на проекта „Единно европейско небе“, насочен към централизирано управление на въздушния трафик, падат цените на самолетните билети. За пътуването с влак или автобус важат почти същите условия.
Намалени са цените и за изтегляне на данни от интернет, което поевтинява използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато пътувате навсякъде в Европейския съюз. И, ако искате да имате удобен достъп до цялата информация за пътническите си права, може да ползвате специалното приложение за мобилни устройства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!