А. Първанова: Съпротивата срещу излизането на жените напред в политически позиции на ЕС не се толерира


В края на юли изтече неформалният срок, който даде новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер на страните от ЕС за номиниране на бъдещите еврокомисари. Амбицията на Юнкер в новото европейско правителство да има повече жени може да се окаже проблем. Липсата на достатъчно номинации за жени-комисари е възможно да отложи одобряването на състава на ЕК, предупреди Наташа Берто - говорител на избрания за председател на комисията Жан-Клод Юнкер.

Господин Юнкер ще разгледа  възможностите  и ще продължи да настоява пред всички страни-членки за необходимостта да има адекватен брой жени-комисари. В сегашната комисия  те са  9. Възможно е, ако не се намери решение на този проблем , да се забави и формирането на новата комисия.

Само 16 от страните в ЕС са номинирали официално своите кандидати за еврокомисари и сред тях само 3 са жени. Сред тях и България с предложението Кристалина Георгиева да повтори мандата си. В анкета по проблема софиянци изразяват мнението, че жените са подценявани във все още мъжкия свят на голямата политика, че Жан-Клод Юнкер само ще спечели качество в работата на ЕК , ако успее да привлече повече жени за комисари и припомнят думите на Маргарет Тачър, че "ако искаш да свършиш една работа, дай я на жена, ако искаш работата да не стане - дай я на мъж".

Въпреки че до момента от Брюксел не уточняват дали Жан-Клод Юнкер ще поиска от страните-членки да преразгледат кандидатурите си, за да има повече жени-еврокомисари, разбираме, че новият председател на ЕК е твърдо решен да засили дамското присъствие. Как си го обяснява Антония Първанова, ексевропейски депутат, работила години по темата за равноправието на половете:

Жан-Клод Юнкер е последователен по отношение на 6-тата легислатура на ЕС за равнопоставеност на половете. При втория състав на ЕК на Барозу имаше протести заради непропорционалното представителство на половете. Смятам, че един състав на Комисията не би могъл да мине през гласуване в ЕП, ако в него няма поне толкова жени, колкото имаше в предишния мандат. Изследвания на  авторитетни организации дават по-добри резултати на жените и в политиката, и в бизнеса. Те са по-малко податливи на корупция, по-организирани и принципни са. Съпротивата срещу излизането на жените напред в политически позиции на ЕС не се толерира. Вивиан Рединг съвместно с водещи университети в Европа бяха съставили списък с 8 хиляди жени, които могат да поемат висши политически и мениджърски позиции. Така че, едва ли ще има компромис.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!