Източна и Западна Европа в битките за председател на Европейския съвет и за външен министър на ЕС


Часове преди извънредната среща на лидерите на страните от Европейския съюз, на която ще се обсъждат предложения за избор на председател на Европейския съвет и за Върховен представител за външната политика и сигурността, продължават залозите кои държави -членки ще разпределят два от висшите ръководни постове в Европейския съюз.
 В интервю за "Хоризонт" политологът Владимир Шопов прогнозира, че евролидерите ще постигнат съгласие по двете щекотливи назначения в Европейската комисия. Според него причините за очакваното единодушие се крият в необходимостта политическият сезон да започне с повече яснота за ръководните органи в Съюза, както и да се отговори на очакванията на гражданите за назначения, които не се извършват непрозрачно и в последния момент.
 По отношение на кандидатурата на еврокомисаря Кристалина Георгиева за поста на външен министър на ЕС, Шопов коментира, че той не смята, че Георгиева има особени шансове да заеме този пост. Причината е в баланса в правенето на тези назначения, който е обусловен от политически и географски причини. Кандидатът за този пост няма шанс, ако не е издигнат от европейската левица, смята Шопов.  

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!