Заплашена ли е Европа от ебола и адекватни ли са мерките за борба със заразата?


Здравните министри на страните от Европейския съюз и епидемиолози разискваха през седмицата въпроса с разпространението на вируса ебола в Европейския съюз.

След срещата стана ясно,че Европа не е заплашена от епидемия от ебола, но въпреки това бе взето решение за засилване на контрола по летищата спрямо пътниците, идващи от страните от Западна Африка. Прилагането на тези мерки обаче да се прилага по преценка на съответните държави от Европейския съюз, стана ясно по време на срещата. Еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг съобщи още, че предстои подписване на споразумение между Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ за използването на американски самолети за евакуиране на работещите в здравеопазването.

Ситуацията с ебола, бе обсъждана и от световните лидери, според които ситуацията с разпространението на вируса може да се определи като най-тежката здравна криза в последните години. Премиерът на Великобритания-Дейвид Камерън предложи в най-скоро време лидерите на Евросъюза да обсъдят възможността как Европа може да помогне в борбата с болестта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!