ЕП гласува пълния състав на новата ЕК


Европейският парламент одобри пълния състав на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. "За" нея гласуваха 423-а евродепутати, предимно от групите на Европейската народна партия, социалистите и либералите. "Против" гласуваха 209, най-вече от зелените, крайно левите и крайно десните. 67 членове на Европарламента се въздържаха.

Бъдещият председател Жан-Клод Юнкер заяви, че тази Европейска комисия ще е комисия на последния шанс. Или ще успеем да доближим европейските граждани до Европейския съюз, или ще се провалим. Бих искал да използваме този шанс да раздвижим Европа", подчерта Юнкер, чиято програма е с акцент върху икономическия растеж и преодоляването на безработицата.

Приоритетите в програмата  на новата ЕК и връзката им с България коментират българските евродепутати Георги Пирински от групата на социалистите и демократите, който е гласувал „въздържал се“ и Мария Габриел от ГЕРБ, гласувала „за“.  Предизвикателствата пред екипа на новата комисия обобщи и Манфред Вебер - председател на парламентарната група на ЕНП, най-голямата политическа сила в ЕП, която успя да наложи своя кандидат и да му събере нужната подкрепа:

Днес е добър ден за Европа. Имаме едно голямо демократично мнозинство и сме готови да започваме работа. Предизвикателствата са големи. Европейските граждани очакват от нас действия, а не политически речи. Имаме един съвсем различен Европейски парламент, в който има много представители на популистки и деструктивни политически течения, които нямат свои решения на проблемите, но казват на всичко не.

Георги Пирински, депутат от ССД обясни, че е гласувал „въздържал се“, защото смята, че мерките, които Жан-Клод Юнкер предлага, не отговарят на дълбочината на кризата в Европа. Според него не се използва рационално Кохезионният фонд, което отваря още повече ножицата между богатите и бедните в ЕС и това отчуждава гражданите от принципите на общността. Подчерта важността на социалния аспект и политиката на солидарност, която трябва да присъства в европейската политика в следващите пет години.

Мария Габриел, депутат от групата на ЕНП декларира своята убеденост, че новата ЕК ще изпълни ангажимента си до края на годината да предложи на парламента детайлен план за изпълнение на обещанията си за 300 милиона евро преки инвестиции. Тя ще поставя и пред новата комисия въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген, а с това и премахването на двойните стандарти, тъй като двете страни са изпълнили техническите критерии за членство.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!