Русия, ЕС и Украйна постигнаха споразумение за доставките на газ



Русия, ЕС и Украйна подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна. Договорът е на стойност 4,6 милиарда долара, като в тази сума се включва дългът на Киев за вече получения руски газ, както и стойността на суровината, която Украйна ще получи до март 2015 година.
Тристранните преговори за газовите доставки бяха дълги, но сега европейците могат да бъдат спокойни за зимата, коментира досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него подписаното споразумение може да бъде  първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, отбелязва Ройтерс.

ЕС ще направи необходимото, за да улесни прилагането на постигнатото в Брюксел споразумение за временно уреждане на газовия спор между Русия и Украйна. Това са заявили френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел в телефонен разговор с президентите на Русия и Украйна, съобщава АФП. Освен това Оланд и Меркел са подчертали важността от прилагането на протокола от Минск от 5 септември 2014 г. с цел трайно разрешаване на кризата в източната част на Украйна. Те са призовали и за подновяване на диалога между украинските власти и проруските сепаратисти.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!