Андрей Ковачев за новия план на ЕК за борба с тероризма


През февруари Европейската комисия ще представи нов план за борба с тероризма, съобщи нейният председател Жан-Клод Юнкер. Той ще включва мерки за по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. Ще бъде направен и детайлен анализ как действа Шенгенската система с цел подобряването й. На превантивните и изпреварващи действия ще бъде отделено особено внимание. Юнкер заяви, че Европа несъмнено трябва да реагира на терористичните атентати в Париж, но и да запази спокойствие и да действа обмислено.

Знам от опит, че на такива събития не трябва де се реагира на следващия ден с представяне на нови предложения и мерки - защото има риск да бъдат направени грешки и да се отиде твърде далече, или недостатъчно далече, каза председателят на Еврокомисията.

След атентите в Париж върховният представител за външната политика Федерика Могерини реши да включи  темата за тероризма  в дневния ред на Съвета по външни работи, който ще се проведе на 19 - и януари. Обсъждания ще има и в края на месеца във формат "министри на вътрешните работи”.  Борбата с тероризма ще е и сред акцентите на латвийското председателство.

Европейския отговор на атентатите в Париж коментират евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев и арабистът Симеон Евстатиев.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!