Станишев започва кампания "България в Шенген. Време е!"


Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев започва кампания "България в Шенген. Враме е!".

Соцлидерът е домакин на официална среща в Националния археологически музей днес, на която са поканени 200 представители на правителството и опозицията, авторитетни имена от научните среди, културата, медиите, интелектуалци, спортисти, художници. 

Целта е форумът да даде гласност в ЕС за влизането на страната ни в шенгенското пространство.
След като няколко български правителства - леви и десни - не успяха да постигнат тази цел и вероятно извлекли поуки от политическото противопоставяне по темата, сме в етапа да обединим усилия в решителния момент. Само преди седмици видяхме непримиримите опоненти Сергей Станишев и Бойко Борисов, които се срещнаха в Брюксел и се разбраха заедно да поставят въпроса за приемането на България в Шенген пред своите колеги в заседанията на Европейската народна партия (ЕНП) и на ПЕС. По време на срещата на левите лидери в Мадрид Станишев отново акцентира върху приемането на страната ни в Шенген и заяви, че докато България и Румъния са извън шенгенското пространство, не може да има ефективно сътрудничество в сферата на сигурността. Навръх 1 март президентът на ПЕС разпрати над 1000 писма до всички евродепутати и еврокомисари, в които отново постави като темата "справедливата кауза за приемането на България в шенгенското пространство".
Един от 200-те видни българи, които подкрепят идеята за кампания за приемането на България в Шенген е известният историк проф. Андрей Пантев.
Става дума за нещо, на което се опираме като носители на еврохристиянската цивилизация, писменост и култура. Също и за усещането, че трябва да бъдем равни не само в задълженията, но и в правата си. Не става дума само за това да пътуваме, без да ни проверяват паспортите, а за общност, в която сме равноправни - каза проф Пантев.
Той смята, че обединението ни зад тази кауза няма да донесе ползи или загуби на политиците, които досега използваха темата главно за политическо противопоставяне. Историкът казва също, че приемането ни в шенгенското пространство може да е новата национална задача на българите след постигането на членството в ЕС и НАТО.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!