Фалит на Гърция – реална, но не и позитивна възможност

Дълговата криза на Гърция продължава да бъде един от основните проблеми за европейската икономическа общност. Гърция отказа да извърши планирано плащане на 300 млн. евро към Международния валутен фонд на 5 юни с обещание да плати до края на месец юни 1.5 млрд. евро, с което стана първата страна от 30 години насам, която отказва да плати дълг към МВФ. През юли на Гърция предстои и плащане на 3.5 млрд. евро към Европейската централна банка, обясни Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Явор Алексиев бе категоричен, че не вижда друг изход за Атина, освен договаряне на нов спасителен пакет за гръцката икономика. Според него до това може да се стигне, ако гръцкият премиер Алексис Ципрас приеме предложените от Европейската комисия реформи, с което да се откаже от предизборните си обещания, признавайки, че част от тях са били популистки.

Евентуално излизане на Гърция от Еврозоната е реална и логична възможност за гръцката икономика, но всеки един фалит на страна-членка на Европейския съюз няма как да се разглежда като нещо позитивно за европейското икономическо пространство, обобщи Алексиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!