Европейската директива за повишаване на акциза върху цигарите и реалностите на BG пазара

От първи януари започва плавното поскъпване на цигарите в България заради промяната в структурата на акцизните ставки върху тях, като целта е до 2018-ста година да се достигнат минималните нива на облагане за Евросъюза от 90 евро на хиляда къса.  

Като основени аргументи се изтъкват възможни бюджетни приходи от близо 120 милиона лева, уверението, че поскъпването при масовия среден клас цигари ще е минимално и че тази мярка ще ограничи контрабандният им трафик, прогнозира финансовото министерство. Реални ли са очакванията и аргументита към тях – коментира експертът от Института за пазарна икономика  Петър Ганев.

По принцип е факт, че ние трябва да повишим акциза на цигарите, за да достигнем това, което е определено по европейска директива. Тук сравнително добрата новина е, че не е толкова голяма стъпката, помним например 2010 година, когато трябваше да вдигаме едва ли не двойно акциза, тогава цигарите скочиха с много, беше твърде осезаемо за потребителите, в рамките само на една година. ...

Сега, тези, които са в по-ниския ценови клас,  ще поскъпнат, може би, с около 50 стотинки до 2018, докато тези от по-високия клас – вероятно с около лев.

Проблемът тук е, че когато се покачва акциза, рискът от нелегална търговия винаги го има, през 2010 го видяхме особено силно.  В момента контрабандата е на сравнително поносими нива спрямо предходни години, около 14 процента, докато в по-лоши години е достигала до 30 процента.

Именно в този аспект, как звучи аргументът, че повишаването на акциза би довело до ограничаване на контрабандата?

Това няма как да стане, нормално е, когато има поскъпване на цигарите, натиска да е по-скоро от търсенето на потребителите на нелегални алтернативи. Очакването беше, че тъй като това се прави стъпка по стъпка, ефектът от нелегалните алтернативи ще бъде ограничен.

Възможни ли прогнозираните 120 милиона лева бюджетни приходи от завишеното облагане на цигарите?

Много трудно, макар че, нормално е като вдигаш акциза да очакваш по-високи приходи, но аз съм много скептичен дали тези очаквани приходи ще бъдат събрани. Факт е обаче, че тази година имаме рекордни приходи, които „гонят“ близо два милиарда лева, само от акциза върху цигарите.

В такъв случай, какво е логичното решение за пушачите?

"Всеки решава дали да пуши, колко да пуши, какво е най-правилното за него. Този конфрикт наблюдаваме в публичното пространство – здравният министър иска никой да не пуши,  финансовият министър пък има интерес от пушенето, тъй като това му носи огромни приходи в бюджета. Как ще реагират потребителите – това е вече тяхно решение, което зависи  най-вече от ръста на доходите". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!