Възможности за повишаване конкурентоспособността при фирмите чрез програмата „Инициативи за малки и средни предприятия“

На 13 октомври 2015г. Европейската комисия одобри Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014 – 2020г.

Основна цел на програмата е да приложи наличните възможности за подкрепа на достъпа до финансиране на малките и средни предприятия, чрез съчетаване на средствата от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) с друго финансиране от бюджета на Европейския съюз. Целта е да се продължи развитието на малките и средни предприятия посредством създаването на благоприятни условия за засилване взаимодействието между съществуващите програми за подкрепа на малките и средни предприятия, както на национално ниво, така и на равнище Европейски съюз. Основавайки се на опита, придобит чрез прилагането на Инициативата JEREMIE в България през програмен период 2007 – 2013, оперативната програма ще улесни достъпа до финансиране на малките и средни предприятия, чрез предоставяне на гаранции посредством съвместен инструмент комбиниращ средства от програми „Хоризонт 2020“ и “COSME”, в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд, с цел генериране на допълнително кредитиране за малките и средни предприятия.

Според председателя на Търговско- промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов оперативната програма „Инициатива за малки и средни предприятия“2014 – 2020г. се явява естествен продължител на започнатото в програмния период 2007 – 2013г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!